SPRIJEČEN SKANDAL: Vijeće ministara odbilo zahtjev Čovićevog ministra da se pomiluju ratni zločinci osuđeni za genocid

Nacrt zakona o izmjenama Zakona o pomilovanju, čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH, tačnije ministar Josip Grubeša, nije dobio podršku na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša predložio je danas da se uvede mogućnost pomilovanja za ratne zločince i osuđenike za genocid. Skandalozni prijedlog izmjena zakon danas se našao na sjednici Vijeća ministara BiH.

 

Međutim, Vijeće ministara BiH je odgodilo razmatranje Nacrta zakona o izmjenama Zakona BiH o pomilovanju, radi konsultacija s članovima Predsjedništva BiH koje je ovlašteno za davanje pomilovanja.

 

Prijedlog Ministarstva pravde BiH, odnosno ministra Josipa Grubeše da se pomilovanje odobri i ratnim zločincima izazvao je veliku pažnju i negodovanje javnosti. Iz resornog ministarstva očitovali su se objašnjenjem svog prijedloga.

 

“Ministarstvo pravde BiH predložilo je izmjene Zakona BiH o pomilovanjima isključivo kako bi se ova oblast značajnije uskladila sa Međunarodnim pravom, ali i zbog obaveza BiH proisteklih iz Ženevske konvencije o ljudskim pravima”, poručuju iz Ministarstva pravde BiH.

Ističu da je važno znati da predložene izmjene člana 3. Zakona Bosne i Hercegovine o pomilovanju, za krivična djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava, propisuju isključivo mogućnost tzv. ograničenog pomilovanja.

“Dakle, predložene izmjene, u svojim stavovima samo daju mogućnost da lice osuđeno za krivična djela povrede međunarodnog humanitarnog prava ili kome je izrečena kazna dugotrajnog zatvora, može tek nakon izdržane tri petine izrečene kazne podnijeti molbu za pomilovanje, o kojoj odlučuje Predsjedništvo Bosne i Hercegovine”, objašnjeno nam je.

Dodaju da međunarodno pravo zauzima stav da se krivična djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina ne mogu proglasiti “nekažnjivim” niti se za takva djela može dati abolicija koja bi se sastojala u oslobađanju od krivičnog gonjenja, ali ostavlja mogućnost pomilovanja ili amnestije za navedena krivična djela i to samo u vidu “djelimičnog oslobađanja od izvršenja dijela kazne”, koji treba da odražava težinu i značaj navedenih krivičnih djela.

Nacrt zakona o izmjenama Zakona o pomilovanju, čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH, tačnije ministar Josip Grubeša, nije dobio podršku na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH.

slobodna-bosna

Back to top button