VIDEO| Reporteri “Avaza” u patroli s graničarima u Zvorniku: Šverceri skaču u jezero, ostavljaju robu i bježe glavom bez obzira!

VIDEO| Reporteri

F. Fočo (Zajednička patrola graničara BiH i Srbije u krstarenju)

Kada bi sve institucije u BiH i Srbiji sarađivale kao granični policajci ovih država na području Zvornika, ovaj dio jugoistočne Evrope bio bi Sodoma i Gomora za kriminalce i švercere. Svi bi polomili zube, kao što se to događa sa švercerima koji preko Drine na ona 163 kilometra prirodne granice pokušaju nešto ilegalno prenijeti.

Dva kormilara

U to su se uvjerili reporteri „Avaza“ u zajedničkoj patroli srbijanskih i bh. graničara! Krstarili smo satima na 40 kilometara Zvorničkim jezerom u potrazi za kriminalcima. Čamac motora Suzuki, sa 80 konjskih snaga, prošle godine je obogatio graničnu stanicu Zvornik. Njime, za sada, upravljaju dvojica kormilara, od kojih je jedan Radivoje Jović.

Na granični prijelaz Karakaj dolazimo istovremeno kada i srbijanski graničari Mirko Katić i Milenko Marković. Dočekuje ih Fikret Smajić, inspektor za nadzor granice.

– Možemo imati 200 čamaca, ali, ako nema saradnje s kolegama iz Srbije, nećemo ništa napraviti. Samo zajedničkim snagama bilježimo izuzetno dobre rezultate. Evo, prije nekoliko dana zaplijenili smo robu od 20.000 eura. Krijumčari su poskakali u rijeku i preplivali – priča Smajić.

Klimanjem glavom Srbijanci odobravaju Smajićevu priču.

– Imali smo na desetke uspješnih akcija. Zajedničkim snagama možemo mnogo više uraditi – dodaje Katić.

Krećemo, a čamac se na jezero spušta u Diviću. Dobivamo sigurnosne pojaseve.

– Ne sumnjamo u vaše plivačke sposobnosti, ali hipotermija i ostalo mogu biti kobni ako se prevrnemo. Tako da, sviđalo vam se ili ne, pojaseve morate staviti – upozorava nas kormilar Radivoje.

Nismo se bunili. Naprotiv. Krećemo se prema prvom, takozvanom sumnjivom rukavcu, koji krijumčari koriste za prijevoz stoke. Gasi se motor čamca. Upozoravaju nas da budemo tihi. Na obali drveni čamac i tragovi stoke.

– Radili su opet. Nema pravila nikad. Šverceri nikada ne spavaju i nikada ne rade samo na jednom mjestu. Nego gdje im je najlakše i najbrže – objašnjava nam bh. granični policajac Nihad Isić, koji odlazi u dubinu šume na obali.

On s jedne, a Mirković s druge strane. Vraćaju se nakon deset minuta. Idemo dalje. Negdje na sredini jezera drveni čamac.

– Eno ga. Idi prema njemu – govori Isić kormilaru Radivoju.

Dvojica muškaraca su na njemu. Prilazimo im polako, a Isić ih obavještava da ide granična patrola te da sarađuju. Kako su nam objasnili, nekada se pod plaštom ribolova znaju kriti šverceri.

– Dobar dan, molim vas, dokumente – govori Marković.

Usmena opomena

Bili su to Slobodan i Đorđe iz Loznice. Prve srbijanske općine na granici sa Srbijom. U njihovom čamcu som. Svježe upecan. Nakon provjera u kompjuteru u bazi, slijedi pitanje:

– Imate li dozvolu za pecanje i zašto se niste prijavili na prijelazu?

Odgovaraju da posjeduju dozvolu i da svaki dan tu dolaze.

– Šta imate u čamcu, podigni tu torbu – uslijedilo je novo pitanje.

Nisu sada imali ništa sumnjivo. Prošli su uz usmenu opomenu zbog neprijavljivanja.

– Sljedeći put vam je crveni karton pa vidite kako ćete – govore policajci.

Na čamcu bude i 100 grla

stala-obala-zvornik

Štala se nalazi tik uz jezero

Koliko je teško uhvatiti kriminalce, pokazuju nam na štalu koja se nalazi tik uz jezero.

– Ako uspiju prevesti stoku, a znaju na čamac natovariti i do 10 grla, odmah je uvode u ovu štalu, gdje ih čekaju pločice. Tu naše nadležnosti prestaju, ne možemo im ništa – objašnjavaju nam.

Farmerice iz Novog Pazara

Kriminalci uništavaju prilaze privatnim vikendicama da bi mogli krijumčariti stoku i tekstil.

– Kada ih uhapsimo, kažu da će svu štetu nadoknaditi. Opet kad se nađu na slobodi, nastave s nelegalnim radnjama – kažu graničari.

Nedavno su graničari zaplijenili 100 farmerica iz Novog Pazara.

avaz.ba

Back to top button