Erdogan: Na Zapadu je spremana zamka za Tursku koja nije prošla

redsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je zadovoljan trenutnim stavovima američkog predsjednika Donalda Trumpa i izrazio uvjerenje kako konstruktivnim dijalogom Turska i SAD kao strateški partneri i važni saveznici NATO-a mogu postići velike uspjehe.

U intervjuu za televiziju CNN International, turski predsjednik je kazao da je sretan što ga je američki kolega Trump pozvao telefonom i čestitao mu na uspješno održanom referendumu o ustavnoj reformi, te da su tu priliku iskoristili i da razmijene mišljenja o važnim bilateralnim i regionalnim pitanjima, sa akcentom na situaciju u Siriji.

-U razgovoru sam posebno naglasio kako, pred telefonskih, bez gubljenja vremena trebamo preći i na direktne susrete s ciljem podizanja tursko-američkih odnosa na viši nivo. Saglasni smo o tom pitanju i mislim da ćemo uskoro ostvariti taj susret. Već sam protokolu naredio da radi na organiziranju tog susreta, a i Trump je obećao da će izdati istu naredbu svojoj administraciji – kazao je Erdogan.

Na upit novinara da komentira razgovor sa Trumpom u vezi sa pitanjem operacije oslobađanja sirijske Rake i pitanja učešća snaga PYD/YPG u toj operaciji, Erdogan je kazao kako je i tom prilikom kazao jasni stav Turske da se pobjeda protiv terorističke organizacije ISIL ne može graditi u saradnji sa nekom drugom terorističkom organizacijom. Dodao je kako je i ranije američkom državnom sekretara i čelniku CIA-e u Ankari kazao kako Turska i koalicija koju predvodi SAD mogu lako izvojevati pobjedu protiv terorista ISIL-a.

Novinar CNN-a je Erdogana upitao i da komentira rezultat referenduma na kojem je 51,41 posto birača podržalo provedbu ustavne reforme i prelazak na predsjednički sistem u Turskoj, a on je kazao kako je najvažnije da je referendum bio uspješan, te je fudbalskim rječnikom kazao da pobjeda 1:0 i 5:0 donosi tri boda, odnosno ostvaren cilj.

Osvrnuvši se i na kritike međunarodnih posmatrača na manjkavosti izbornog procesa u Turskoj koji je proveden u vrijeme vanrednog stanja, Erdogan je kazao kako je riječ o političkim kritikama.

-Eto ove sedmice su izbori i u Francuskoj u kojoj je na snazi vanredno stanje. U Turskoj se to stanje produžava na period od tri mjeseca, a u Francuskoj na godinu i pol, ali to niko ne pominje. Na sceni je jasno da je na Zapadu spremana zamka za Tursku koja nije prošla i sada ne mogu da se s tim pomire – poručio je Erdogan.

Komentirajući odnose između Turske i Evropske unije, Erdogan je kazao kako Brisel na ulaznim vratima Tursku drži već 54 godine iako Turska radi na adaptiranju svih traženih pitanja i stoji iza svake date riječi i obećanja.

-Međutim, EU nije ništa ispoštovala od obećanog. U Turskoj imamo tri miliona sirijskih izbjeglica i obećana nam je pomoć od tri milijarde eura za zbrinjavanje tih ljudi, a potom su govorili i o dodatne tri milijarde. Do sada je samo preko UNESCO-a stiglo 725 miliona eura i preko UNHCR-a 550 miliona dolara. Zajedno sa nevladinim sektorom, mi smo do sada za zbrinjavanje izbjeglica potroili blizu 25 milijardi dolara. Sa takvom EU smo suočeni. Obećali su i ukidanje viza, a ni to nisu ispoštovali, kao ni sve drugo. Prije smo imali 15 poglavlja u pregovorima o pristupanju Turske Uniji i kada su stvoreni uvjeti da se zatvori 14 tih poglavlja oni su se prepali dolaska Turske i povećali broj poglavlja na 35. Pitanje odnosa ćemo pokušati riješiti u parlamentu, a ako ne uspijemo onda ćemo pitati narod po uzoru na Veliku Britaniju – kazao je Erdogan.

Na upit da li će propasti sporazum o zaustavljanju izbjegličkog vala ako Turska zatvori vrata pregovora sa EU, Erdogan je kazao kako nema potrebe za nagle istupe jer se radi o pitanjima o kojima se može razgovarati.

-Turska je ispunjavala obećanja, a EU mora prvo ispuniti data obećanja. Ako to učine sjest ćemo i praviti plan za naredne korake. EU je već jednom zatvarala vrata Turskoj – kazao je Erdogan.

Predsjednik Turske Erdogan je u nastavku intervjua za CNN International rekao da će i tokom planirane posjete Washingtonu tražiti izručenje “podlaca pod imenom FETO“, (Fetullaha Gulena) za kojeg je kazao da je glavni počinilac neuspjelog julskog pokušaja vojnog udara u Turskoj, a za šta je Turska odveć prikupila i SAD-u dostavila dokaze.

Osvrnuvši se i na kritike opozicije da uspostavom predsjedničkog sistema i obnovom veze sa strankom Erdogan želi uspostaviti sistem “jednog čovjeka“, on je podsjetio da su funkcije predsjednika Turske i političke stranke obnašali i Mustafa Kemal Ataturk i Inonu, a da opozicija ne zna ni sopstvenu historiju, pa da se kao takva ne može ni smatrati ozbiljnim kritičarom.

Anadolija

Back to top button