Facebook raste poput čudovišta koje uporno dominira

Facebook ide dalje, bez obzira na godine sumnji, predviđanja o propasti i nedavnih optužbi za bezobrazno kopiranje (Instagram vs Snapchat priča) konkurenata najpopularnija društvena mreža na svijetu nezaustavljivo raste.

I Mark Zuckerberg je uvjeren kako je upravo Facebook mjesto koje svijet, kako je sam istaknuo na konferenciji “može učiniti boljim, naša je obaveza da povežemo ljude kako bismo sagradili novu budućnost”.

U čemu je zapravo tajna Facebooka, koji mnogima, navodno, ide na živce, ali ga konstantno koristii sve veći broj ljudi? Jednostavan i precizan odgovor na ovo pitanje ne postoji, ali čini se da dobar dio tajne leži u konstantnom predstavljanju novih opcija.

Istina, neke, možda i većina tih opcija već postoje u drugim aplikacijama i na drugim društvenim mrežama, ponekad izgleda da Facebook konkurira samom sebi, no priča se odvija tačno onako kako to žele Zuckerberg i ekipa…

U posljednjem desetljeću Facebook se pretvorio u dominantno čudovište koje više nije samo obična društvena mreža, nego za mnoge polazna tačka samog korištenja weba i etalon za određivanje standarda.

Možda ovo zvuči pretenciozno, alu ako se pogleda kako Facebook zapravo funkcioniše, shvatit ćemo da nije.

Ono što nemamo ćemo kreirati, ono što je već kreirano ćemo kopirati, a ono što ne možemo kreirati ili kopirati ćemo kupiti, pogotovo ako je globalno popularno i bez obzira što nešto slično već imamo u vlastitoj kući…

U okvirima ove jednačine balansira ideologija Facebooka koja traje i traje, pritom ne vidimo tendenciju pada, neovisno o tome što su je ne tako davno svi predviđali i nudili kao siguran izbor.

Facebook, dakle, ide dalje, na spomenutoj F8 konferenciji predstavio je neke dodatne novitete, koji zorno dokazuju da se opet ispravno slijedi put koji je već netko utabao, ali će ga Facebook vjerovatno učiniti popularnijim nego što je to bilo prije nego se uključio u utrku.

Riječ je o Facebook Spaces aplikaciji, prvoj istinskoj i nativnoj aplikaciji unutar same društvene mreže.

Sve je zamišljeno super jednostavno; prvo kreirate svoj avatar, pozovete prijatelje i možete se družiti u virtualnoj stvarnosti. Nemaju svi VR konzole, pametne telefone i sve što je potrebno za istinsku uživanje u trodimenzionalnosti?

Nema problema, njima će se sve prilagoditi, jer će Facebook Spaces raditi kao klasični video u virtualnom prostoru.

Da, znamo da sve to već postoji, da nije riječ o nikakvoj inovaciji, ali kao što se nekada govorilo “ako nije bilo na TV, nije se dogodilo”, tako se može parafrazirati i modificirati u rečenicu “ako ga nema na Facebooku, kao da ne postoji”.

Naravno da stvari nisu toliko radikalne, ali nisu ni daleko od istine, jer Facebook je istinski div modernog doba, ne samo kada pričamo o virtualnom druženju… Od zanimljivijih stvari s F8 konferencije tu je i Messenger Platform 2.0, zamišljen ne više samo kao aplikacija za “chat i zabavu”, nego kao alat za poslovanje, plaćanje, razmjenu poslova, društvenu interaktivnost s klijentima, čak i alat za pružanje korisničke podrške.

Jer, na Messengeru već sada stanuje 65 miliona poslovnih subjekata…

Uz novitete s konferencije, o moći Facebooka zapravo najviše govori sljedeći podatak; četiri od pet najtraženijih svjetskih aplikacija, uzimajući u obzir Googleov Play Store i Appleov App Store u vlasništvu su – Facebooka!

Prvi kvartal ove godine nudi priču o WhatsApp, Facebook, Messenger i Instagram aplikacijama koje drže vodeće pozicije u kombinaciji Android i iOS operativnih sistema.

Ako je netko sumnjao, ne mora, Facebook raste, raste, raste i kronična dominacija se nastavlja…

Izvor: zimo.dnevnik.hr

Back to top button