Muškarac i žena davali djeci drogu i tjerali ih da kradu

Državno tužilaštvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv tridesetsedmogodišnjeg muškarca i dvadesetosmogodišnje žene zbog, kako je navedeno, trgovine ljudima, polne zloupotrebe djeteta mlađeg od petnaest godina, omogućavanja korištenja droge, te povrede prava djeteta.

Tužilaštvo ovoga muškarca tereti da se od 2013. do aprila 2016. godine “družio sa jednom djevojčicom i nakon što je, dajući joj poklone, drogu i novac, stekao njeno neograničeno povjerenje, nakon čega je imao sa njom seksualni odnos”.

“On je na području Splitsko-dalmatinske županije u tom periodu iskorištavao djecu da za njega kradu. Dao im je torbu obloženu aluminijumskom folijom da bi se onemogućilo aktiviranje bezbjednosne zaštite na proizvodima, a ukradene stvari uzimao, prodavao ili mijenjao za drogu”, navodi Državno tužilaštvo, prenose hrvatski mediji.

U saopštenju se dodaje da je od 2015. do januara 2017. godine sa štićenicima iz domova za djecu organizovao zajedničke večernje izlaske, davao im drogu, u pojedinim slučajevima koristio prijetnje i fizičko nasilje i tako stvorio grupu koju je iskorištavao radi sticanja imovinske koristi.

Državno tužilaštvo dvadesetsedmogodišnju ženu tereti da je “tokom 2016. godine djeci, radi krađe, dala prilagođenu torbu obloženu aluminijumskom folijom, te od njih preuzimala ukradene stvari, dio prodavala, a dio mijenjala za drogu”.

“Od jula do 14. decembra 2016. svoje dijete, rođeno 2008. godine, ostavljala je danju i noću, sa osobama sklonim kriminalnom i asocijalnom ponašanju, pred djetetom, uzimala marihuanu, te se nije brinula o njegovoj ishrani”, navodi Državno tužilaštvo.

Tužilaštvo je za okrivljenog tridesetsedmogodišnjaka zatražilo produženje istražnog zatvora zbog bojazni od ponavljanja krivičnog dela.

“Optužnica je podignuta i protiv četrdesetosmogodišnjeg muškarca, koji je od novembra 2016. do 17. januara 2017. godine od prvooptuženog primao narudžbe za marihuanu. U stanu četrdesetosmogodišnjaka pronađena je marihuana i digitalna vaga”, navodi Državno tužilaštvo.

 Izvor : srna
Back to top button