Snijeg je donio velike štete i malinjacima

Tek kada sunce ugrije, znaće se kolika je šteta • Veliki broj proizvođača neće moći ostvariti dobre prihode ove godine, stav je Alempića

Često govorimo da primarna poljoprivredna proizvodnja ima jako puno faktora koji utječu na sam njen razvoj, a to su prirodne nedaće i katastrofe. Tako su prošle godine na zasadima voća i povrća najveće štete upravo pretrpjeli malinjaci, kazao nam je Sejad Herceg iz Saveza Organsko FBiH komentarišući štete nastale od posljednjih padavina u BiH.

Prinosi

– Nakon što smo obišli malinjake i sagledali štete nastale u zimskom periodu, ponovo se isto desilo, a to je da je novi snijeg pao u noći sa utorka na srijedu, te su pri tome pričinjene velike štete. Već smo obišli središnju Bosnu, gdje ima jako puno malinjaka, a štete se tek saniraju, ali pretpostavljamo da će prinosi biti skoro u potpunosti uništeni, kazao je Herceg.

U BiH je oko 60 hiljada ljudi uključenih u proizvodnju maline, što znači da će nove padavine uticati na pad prihoda, a što će posebno pogoditi porodice kojima je to jedini izvor zarade.
– Ono što proizvođač može uraditi jeste da preduzme sve agrotehničke mjere i one mjere koje mogu ojačati biljku da se sopstvenom snagom i svojom kvalitetom može odbraniti od hladnih dana. U Savezu imamo određena sredstva koja ćemo u narednom periodu predstaviti, a koja bi se mogla iskoristiti upravo u segmentu jačanja biljaka u ovim teškim uslovima, poručio je Herceg.
Muriz Jašarević, proizvođač malina iz Travnika, ima dva dunuma sadnica malina.
– Apelujem na sve proizvođače da pokušaju spasiti voćke otresajući snijeg sa grana i pupoljaka voća, jer će se na taj način spriječiti njegovo lomljenje, poručio je Jašarević.

Cijene

Kada je u pitanju otkupna cijena, nadaju se da će ove godine biti povećana iako je početkom godine najavljeno da to i neće biti tako.

– Opet očekujemo dobru sezonu kada je u pitanju otkupna cijena i sigurni smo da će proizvođači moći naplatiti veliki dio onoga što su uložili. Činjenica je i da veliki broj proizvođača neće moći ostvariti dobre prihode, što zbog lošeg prinosa, što zbog niskih cijena, odnosno to neće biti na nivou prošlogodišnjeg, stav je Ljubiše Alempića iz Saveza jagodičastog voća BiH.
On poručuje da zasad nekog rješenja i mjera nema kada su u pitanju hladnoća i snijeg, ali ono što je najbitnije jeste zaštititi prostor gdje se nalaze sadnice, te biljke ojačati aminokiselinama da bi se na neki način ublažile posljedice temperaturnih promjena.

Oslobodjenje

Back to top button