Ponovo nema većine: Akcize idu u skraćenu proceduru

Set zakona o akcizama neće se razmatrati u hitnoj proceduri već u skraćenom postupku, odlučeno je danas na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine.Sa 19 za, 19 protiv i dva suzdražana nije bilo dovoljne većine. Nakon ovakvog glasanja uslijedio je aplauz u Parlamentu. No, poslanici su glasali za skraćenu proceduru sa 21 glas za i 19 protiv.

Ovo je već drugi put da se ne usvoji prijedlog da se set zakona o akcizama razmatra po hitnoj proceduri.Naime, na prethodnoj sjednici poslanici nisu prihvatili hitnu proceduru donošenja tih zakonskih rješenja, a potom je zakone razmatralo Vijeće ministara, te ih uputilo u parlamentarnu proceduru, objavila je N1.

Set zakona su podržali delegati Doma naroda PSBiH na prošloj sjednici.Još uvijek je neizvjesno kako će poslanici SDA glasati na ovoj sjednici s obzirom da su na prošloj sjednici svoje ‘ne akcizama’ iz SDA rekli Šemsudin Mehmedović, Sadik Ahmetović, Senad Šepić i Salko Sokolović.Nakon jučerašnjeg sastanka Klub poslanika SDA Bakir Izetbegović je izjavio kako očekuje podršku sedam ili osam zastupnika SDA.

Tip.ba

Back to top button