Dodik: Dogovore sa Čovićem smo uspješno realizovali, a sa Izetbegovićem i prethodnicima nikada

Dodik: Dogovore sa Čovićem smo uspješno realizovali, a sa Izetbegovićem i prethodnicima nikada

Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Iako je Izetbegović nakon te večere rekao da je Dodik poručio kako neće biti faktor destabilizacije zemlje, a on da neće povlačiti poteze koji vraćaju u prošlost, predsjednik RS-a se sa takvim izjavama ne slaže i ističe: “Svi imaju pravo na svoj doživljaj”.

Poručio je i da u političkom smislu on predstavlja partiju i RS, a na pitanje zašto ima bolje političke odnose sa Čovićem nego sa Izetbegovićem, odgovorio je: “Sa Draganom Čovićem imam razgovore duže vrijeme i veoma smo uspješno imali dogovor o mnogo tačaka koje smo realizovali i držali smo se toga. Sa Bakirom Izetbegovićem i prethodnicima, kao što su Tihić i Lagumdžija iz SDP-a, šta smo god dogovorili, nikada nije bilo realizovano. Kada govorimo o ekonomskim pitanjima, pomenut ću da smo sa SDP-om u Sarajevu mi iz SNSD-a dogovorili nekih 15-ak ekonomskih tačaka, između ostalog, jedna je bila da se u momentu dospijeća poljoprivrednih proizvoda zabrani uvoz tih proizvoda. Mi smo to inicirali, oni su to prihvatili. Nakon sedam dana, kada su došli stranici i rekli ne može, kao ugrožava se neki protok roba, a Norveška ili neke druge zemlje u dodiru sa EU ima to isto, Švicarska to radi, nikada nismo to realizovali. Bili smo dogovorili i zakon o pitanju državne imovine. Isto tako, nekome se nije svidjelo i stalo se. Šta smo god pokušali da uradimo, nikada nije išlo. Obično je bio pristup da ako dogovorite sa Lagumdžijom, onda on sljedećih dana dođe i kaže: ‘Ne mogu, vidite li Tihića i Izetbegovića šta mi rade, ne mogu’. Ako dogovorite sa Bakirom Izetbegovićem…”.

Priznao je da su Čović i on “političkom i ličnom komunikacijom izgradili određenu vrstu povjerenja”, a na pitanje postoji li ijedan političar u FBiH kojem vjeruje, odgovorio je: “Ja vjerujem onoliko koliko i meni vjeruju, stvar je i ljudskog karaktera, ne samo političkog djelovanja”.

Za predstavnike svoje stranke u institucijama na nivou BiH rekao je da “tamo idu sa jasnim mandatom i ne prave nikakve trule kompromise niti koalicije” te ponovio kako žele da ostanu u okviru izvornog Dejtona i ustavnih rješenja.

Ponovio je i svoje protivljenje “međunarodnom intervencionizmu” u BiH.

“Znate li koliko smo se puta dogovorili mi iz BiH – i Bošnjaci i Hrvati i Srbi, a onda kada stranici to poklope, odmah razvale?”, kazao je Dodik koji vjeruje da se Donald Trump kao novi predsjednik SAD-a neće miješati u BiH.

Govoreći o aktuelnoj temi usvajanja Zakona o akcizama, za koji se njegova stranka zalaže, poručio je da je to “čista nepotrebna politizacija”.

“BiH ima najniže stope PDV-a. U regionu sa 17 posto PDV-a BiH nesumnjivo privlači zemlje iz okruženja, kao što su Hrvatska i Srbija, koje vikendima na svim graničnim prelazima zakrče ulazak u RS i BiH kako bi kupovali jeftinije gorivo, jeftinije namirnice i mnogo šta drugo. To ne naravno ne primjećuje ovdje u lokalnoj javnosti. Uvijek se nađe nešto što je loše. S druge strane, apsolutno je nemoguće održati nivo prava koje su ranije vlasti, pa i mi i u drugom dijelu BiH, davali ljudima iz različitih socijalnih i ratnih vremena, ukoliko se ne pribavi novi način finansiranja toga svega. Dakle, jedan uravnotežen pristup. Na kraju krajeva, imamo najjeftinije gorivo u regionu i to već godinama. Naravno, mnogi će naći razloga da kažu da i mnoge druge stvari ne valjaju. No, mislim da investicije koje se omogućavaju usvajanjem Zakona o akcizama sigurno daju mogućnost da se ti projekti zaposle i da privuku i generišu određenju potrošnju koja je veoma važna za sam razvoj”, rekao je Dodik.

I ovu priliku iskoristio je da uputi oštre riječi na račun opozicije u RS-u, a posebno Igora Crnadka i Branislava Borenovića, jednog nazvavši “frustriranim krelcem”, a obojicu “smlatama”.

Komentarišući pojavljivanje na američkoj crnoj listi i nedozvoljavanje SAD-a da dobije vizu za odlazak u tu zemlju, kazao je: “Razlog je umišljatost ove ambasadorke, koja je podlegla stereotipu o tome. Ona i ja se nikada nismo sastali zvanično i meni to ne smeta, meni to godi. Američki ambasador nikada ne dolazi u posjetu da nešto ne lomi. Pravi razlog je to što sam imao tu sreću ili nesreću da me pozovu na inauguraciju: Kada su ovi vidjeli da sam pozvan na inauguraciju, da se nalazim na spisku, koji je State Department trebalo operativno da obradi, što znači da se pozivnice, vize i ostalo učine, onda to nečija sujeta nije mogla da dozvoli. Vjerujem da to ova ambasadorka i Hojt Ji koji je radio i bio zadužen za ovaj dio ovdje. Da ne bih došao na tu inauguraciju, što su oni smatrali ozbiljnim šamarom za njih, onda su oni to gurnuli u proceduru. Nijednog drugog razloga nema”.

klix.ba
Back to top button