DODIK: ZVAO ME BAKIR IZETBEGOVIĆ, MOLIO DA GLASAMO ZA ZAKLJUČKE O AKCIZAMA, REKAO SAM DA NE MOŽE, NEĆEMO MU MI SPAŠAVATI PARTIJU

 

Predsjednik RS Milorad Dodik održao je u Banja Luci press-konferenciju na kojoj je između ostalog govorio o akcizama. On je kazao da Predsjedništvo BiH nije trebalo da potpisuje reformsku agendu. RS je, dodao je on, učinila sve da RS uradi svoj posao.

– Oni koji su pompezno najavljiivali nove dane u BiH nisu uradili svoj posao. Njima su bile važne samo fotelje. SNSD je na bh. nivou u opoziciji i to je jasno. Mi nismo pravili dogovore ni sa kime. Usvajanjem Zakona o akcizama bitno bi se poboljšao rad najmanje četiri sektora u RS. I u tom kontekstu samo vodili računa da nova opterećenja ne budu velika – rekao je Dodik.

SNSD je, kaže on, izračunao kada bi putevi dobili 25 miliona povećanjam akciza oni bi se koristili za modernizaciju puteva, a to predstavlja ogromnu dužinu.

– Po statistikama preko 45 odsto potrošnje na benzinskim pumpama čine eksterni kupci. Nas ne zanima Bakir Izetbegović, ali me je zvao i tražio da glasamo. Rekao sam da ne može. Mi nismo htjeli da spašavamo njegovu partiju – kazao je Dodik.

Da je donesen Zakon o akcizama bila bi deblokirana i tranša MMF-a. Politika SDS-a je da spriječi to, a Dodik dodaje da bi usvajanjem Zakona i prodajom LJubije bio osnažen finansijski tok u RS.

– Imamo poteškoće oko nekih prava kao što su prevoz, ali plate ne kasne i neće kasniti. Čistimo podsticaje za poljoprivrednike za prošlu godinu. Aranžman MMF-a je doveden u pitanje i ja ne znam šta će biti s time – rekao je Dodik.

Govoreći o predstavništvu RS u Izraelu, za koje je ministarstvo vanjskih poslova ove države saopćilo da više nije u funkciji, te da predstavnik RS u Izraelu Arie Livne to već dugo nije, Dodik je kazao kako je Livne učinio više za RS nego što će Borenović i Crnadak ikada učiniti.

– Livne sa 90 godina predano radi na očuvanju interesa RS. Livne je moj prijatelj i stojim iza onoga što je Livne uradio za RS. U vrijeme kada je PDP bio na vlasti i tada je predstavništvo postojalo. Nijedan revizorski izvještaj nije utvrdio zloupotrebi tog predstavništva – kazao je Dodik.

U zadnje dvije-tri godine Saša pokušava da ospori to pravo. Arie Livne nije, kazao je Dodik, izraelski diplomata niti se ikada tako predstavljao. On, dodaje Dodik, nije zloupotrijebio nijedan fenig novca RS.

– Zablude Crnadka da on treba to da radi su druga priča. Skoro je pravdao i pričao o Bošnjacima, a nije pomenuo činjenicu da u tom narodu ima onih koji su se stavili na stranu Islamske države. Nisu svi Bošnjaci teroristi, naravno, ali Crnadak to pokušava da zataška – rekao je Dodik.

izvor: avaz.ba

Back to top button