Ispraćeni tabuti s ubijenim Vlaseničanima (FOTO)

Iz Komemorativnog centra u Tuzli danas je put Vlasenice ispraćeno pet tabuta s posmrtnim ostacima Bošnjaka ubijenih tokom etničkog čišćenja ovog mjesta. Dženaza-namaz ubijenim Vlaseničanima klanjat će se sutra na Šehidskom mezarju Rakita, javlja Anadolu Agency (AA).

Najstarija identificirana žrtva je Bešir Čamdžić, koji je 1995. ubijen u 73. godini. Njegovi su posmrtni ostaci ekshumirani iz masovne grobnice pronađene prije dvije godine ispod deponije smeća u Kozluku kod Zvornika.

Jasmin Hurić imao je 16 godina kada je ubijen na području Zvornika 1992. godine. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2013. godine na lokalitetu Planinci, na području Zvornika. Njegov vršnjak, Mersad Dautović, rođen 1975. godine u Vlasenici, život je izgubio kao maloljetnik. Ubijen je na području Šekovića, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su i ekshumirani 2004. godine iz masovne grobnice Pelemiši, na području općine Šekovići. U Vlasenici će sutra biti ukopan i Muradif Kolarević.

Sejdalija Hrnjić, koji živi u Švedskoj, plakao je dok je nosio tabut s dijelom posmrtnih ostataka tijela svog oca Jakupa, ubijenog u 53. godini života.

“Traganje je trajalo čitave 22-23 godine. Tek su nam prošle godine u martu javili telefonom da su pronašli jedan dio tijela”, ispričao je Sejdalija.

Danas je u Zaklopači obavljena i dženaza osmogodišnjoj djevojčici, čiji je otac Ramiz Hodžić tokom dženaze 2008. godine ukopao suprugu i sina.

“Danas je obavljena dženaza, šesta dakle, za djevojčicu Anesu Hodžić. Njena je dženaza obavljena u Zaklopači. Roditelj je izrazio takvu želju, s obzirom na to da je hitno došao iz Amerike i nekim je rokovima vezan pa nije mogao čekati da se sutra obavi dženaza. Oni su je danas obavili u Zaklopači”, izjavio je Mujo Hadžiomerović, delegat u Vijeću naroda Republike Srpske.

Hadžiomerović je podsjetio da su s teritorije Vlasenice ubijena 2.643 Bošnjaka, od kojih je polovina ukopana. Mezari ubijenih Vlaseničana, oko 500 njih, nalaze se i u Potočarima, dok još toliko žrtava koje su ubijene tokom genocida u Srebrenici 1995. godine još uvijek nije pronađeno.

Iz godine u godinu sve je manje identificiranih žrtava, a veliki problem nekim porodicama ubijenih predstavlja i nemogućnost reekshumacije zbog reasocijacije naknadno pronađenih dijelova tijela. Pitanje je političko-administrativne prirode.

“Prošle godine bila je najava da ćemo obaviti reekshumaciju za 52 naša sugrađanina, jer su u međuvremenu pronađeni ostaci u nekim drugim grobnicama. No, to se nije obavilo zato što neko iz Banjaluke ko sjedi u Upravnom odboru Instituta za traženje nestalih nije potpisao nalog da se sredstva prebace tuzlanskom Tužilaštvu da bi bilo usmjereno u tu namjenu”, istaknuo je Hadžiomerović.

Inače, za ratne zločine u Vlasenici osuđeni su Dragan Nikolić, zvani Jenki, koji je osuđen u Hagu, dok su Predrag Bastah, zvani Car i Goran Višković, zvani Vjetar, osuđeni pred Sudom BiH.

Veljko Bašić, nekadašnji upravnik logora Sušica, kroz koji je prošlo više od 8.000 Bošnjaka, oslobođen je odlukom Suda BiH zbog starosti.

fokus.ba

Back to top button