Kad Radončić objašnjava bošnjaštvo: “Bošnjakom se može osjećati neko i ko je Srbin”

fahrudinradoncicsmijeh2

Kad god se nađe u problemima predsjednik SBB BiH Fahrudin Radončić dobije priliku da na televiziji N1 pojašnjava svoje stavove i kreira medijski kontra-napad.

U posljednjem “tradicionalnom gostovanju” u emisiji Pressing Amira Zukića, u srijedu navečer, Radončić je želio Bošnjacima pojasniti bošnjaštvo, iniciran tvrdnjom načelnika sarajevske općine Novi Grad Semira Efendića da on (Radončić), “ne može biti bošnjački član Predsjedništva BiH, jer nije Bošnjak”.

-Bošnjak je nacionalno osjećanje koje niko nema pravo da određuje. Bošnjakom se može osjećati neko i ko je Srbin. Šta bi se desilo kad bi to bili samo muslimani? To je svođenje na fildžan-državicu kako bi izgubili temelje za BiH. Ne postoji vjera jednako država , kazao je Radončić i ostao živ, a prenio i njegov Avaz.

U prevodu, otprilike, Srbinom se može osjećati i neko ko je Hrvat, ili Mađarom se može osjećati neko ko je Čeh…

U nebuloznoj izjavi Radončić je pomiješao etničke jabuke i vjerske kruške. Neko bi mu, dakle, morao objasniti razliku između etničke pripadnosti i pripadnosti nekoj vjeri. Bošnjak (ili Srbin, Mađar, Hrvat, svejedno) može biti musliman, katolik, pravoslavac, agnostik, ateist, hindus ili šta li već. Ali Srbin ne može biti Bošnjak, jer je, zaboga, Srbin.

Najbolje bi mu to objasnio akademik Muhamed Filipović, koji se trudi da dokaže kako je “izmislio bošnjaštvo”. Ako akademik ne uspije, onda je slučaj beznadežan.

(Bportal.ba)

Back to top button