HOS-ovci pored ploče u Jasenovcu urlali “Za dom spremni”

HOS-ovci pored ploče u Jasenovcu urlali
Nekoliko bivših pripadnika Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) stajalo je danas kraj ploče poginulim HOS-ovcima u Jasenovcu i uzvikivalo “Za dom spremni”, za vrijeme komemoracije žrtvama tog ustaškog koncentracionog logora, javili su hrvatski mediji.

Kolonom sjećanja prema spomeniku “Kameni cvijet” u Spomen-području Jasenovac danas je počela komemoracija žrtvama tog koncentracionog logora u Drugom svjetskom ratu, koju su organizovali Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske i Srpsko narodno vijeće (SNV).

Povodom 72 godine od proboja logoraša, okupljeni su odali počast žrtvama polaganjem cvijeća, te komemorativnim programom.

“Međutim, pojedinci su, čini se, odlučili obilježiti ovu komemoraciju na svoj način.

Srpsko narodno vijeće i antifašistička udruženja zbog rastuće netolerancije u Hrvatskoj i ploče sa natpisom “Za dom spremni”, koja je postavljena u Jasenovcu, bojkotuju zvaničnu komemoraciju Vlade Hrvatske, a odgovornima za blagi odnos prema revitalizaciji ustaštva u Hrvatskoj smatraju premijera i Vladu.

Komemorativnom skupu kod spomenika “Cvijet” u Jasenovcu prisustvovao je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović.

Komemoraciji su, uz preživjele logoraše, mnogobrojne građane iz Hrvatske, Republike Srpske i Srbije, prisustvovali predstavnici ambasada SAD, Norveške, Austrije, Rusije, Velike Britanije, Australije, Francuske, Kanade i Srbije, te predstavnici Vlade Srbije, Srpske pravoslavne crve i drugi gosti.

(Vijesti.ba / SRNA)

Loading...