Odlična vijest za pacijente iz BiH: Moguće besplatno liječenje na poznatoj istanbulskoj klinici

Prioritet u korištenju ove usluge će imati mlađi pacijenti, odnosno djeca, kojima je potreban kardiohirurški zahvat, a čija je brojka na listama čekanja u proteklim godinama porasla na 75.

Direktor Generalne direkcije vakufa Vlade Republike Turske dr. Adnan Ertem posjetio je jučer Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS), gdje je razgovarao sa direktoricom ove ustanove prof. dr. Sebijom Izetbegović.

Na sastanku je dogovorena mogućnost besplatnog liječenja za pacijente iz BiH na klinici Bezmialem University Hastahanesi u Istanbulu. Prioritet u korištenju ove usluge će imati mlađi pacijenti, odnosno djeca, kojima je potreban kardiohirurški zahvat, a čija je brojka na listama čekanja u proteklim godinama porasla na 75.

Troškove putovanja, operativnog zahvata i postoperativnog liječenja za pacijenta i jednog pratioca će snositi Generalna direkcija vakufa Vlade Republike Turske, a dogovorena je i mogućnost liječenja ostalih pacijenata iz BiH na drugim turskim klinikama.

Uzimajući u obzir ovu značajnu pomoć iz Turske, KCUS će biti u prilici izdvojiti dodatna sredstva za kupovinu citostatika i aparata za pacijente koji se liječe u ovoj ustanovi.

Menadžment bolnice Bezmialem University Hastahanesi je već ranije boravio u posjeti KCUS-a, te je dogovorena razmjena kadrova za potrebe edukacije i usavršavanja, a s ciljem pružanja što kvalitetnijih usluga pacijentima u BiH.

Faktor.ba

Back to top button