Dodik sa Vučićem o aktuelnoj situaciji u BiH

Dodik sa Vučićem o aktuelnoj situaciji u BiH
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je danas sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Kozarskoj Dubici razgovarao o blokadama koje se dešavaju na nivou BiH, kao i o tome šta će se dogoditi kada Hrvati podnesu zahtjev za izmjenu Izbornog zakona BiH.

Dodik je rekao da je Vučića posebno interesovalo na koji način je moguće realizovati ideju o carinskoj uniji za sve zemlje Balkana koje nisu u EU, te napomenuo da Srpska podržava takvu ideju koja značajno osigurava tržište.

On je konstatovao da Sarajevo nema konzistentnu politiku i pojasnio da je nivo BiH preuzeo razne reforme, a da sada ne može da izvrši ni minimum obaveza.

“Opšta pat-pozicija vlasti na nivou BiH govori da od BiH ne možemo ništa očekivati. Postoji učmalo uvjerenje da je nepromjenjiva situacija što se tiče BiH i njenog okvira, bez obzira da li nam je loše i koliko godina nam može biti loše. Ne može da se dira okvir, ali mislim da će vrijeme natjerati da se razgovara i o tome”, rekao je Dodik novinarima u Kozarskoj Dubici.

On je dodao da je sa Vučićem razgovarao i o istoriji, važnosti da se nastavi sa zajedničkim obilježavanjem značajnih stradanja srpskog naroda, odnosno potrebi da se snimi dokumentarni film o Jasenovcu, kao i igrani film svjetskog nivoa.

“Činjenica da je ovdje bio dječiji logor, jedini u Evropi, govori o tome kakvo je ovo mjesto”, istakao je Dodik.

On je ponovio da je obilježavanje stradanja u sistemu logora Jasenovac jedno od najvažnijih koje Srpska organizuje zajedno sa Srbijom.

“To nisu žrtve rata, već žrtve genocida. To je bila sistemska politika tadašnje države Hrvatske iza koje je stajalo većinsko hrvatsko stanovništvo i ubijeno je 500.000 Srba i nekoliko desetina hiljada Jevreja i Roma”, rekao je Dodik.

On je napomenuo da je to bila ideologija ustaške NDH i izrazio žaljenje što se i danas u Hrvatskoj pojavljuju ustaški simboli.

“To nas vrijeđa i ne ostavlja nas ravnodušnim”, poručio je Dodik.

On je dodao da tabla sa natpisom “Za dom spremni” u Jasenovcu upozorava da ta ideologija i dalje živi, a da Srbi žele mir i stabilnost.

Dodik je zahvalio Vučiću i Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju na prisustvu obilježavanju godišnjice stradanja u Donjoj Gradini.

Vučić nakon sastanka u hotelu “Cepter” u Kozarskoj Dubici nije davao izjave za medije.

 

(Vijesti.ba / SRNA)

Back to top button