Erdogan: Svijet u kojem ima nesretne djece sigurno ima greške koje moramo ispravljati

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako u svijetu u kojem ima nesretne djece sigurno ima nešto pogrešno, te je dodao da je zadatak vlasti da otkriju, ukažu i isprave te pogreške, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Turske Erdogan FOTO: ANADOLIJA

U Turskoj se danas obilježava nacionalni praznik Dan nacionalnog suvereniteta i djeteta, a jedna od centralnih manifestacija upriličena je u Narodnom kongresnom i kulturnom centru Bestepe u kompleksu Predsjedničke palate u Ankari.

Prisutnima se obratio turski predsjednik Erdogan koji je čestitao praznik djeci i 97.godišnjicu od osnivanja turskog parlamenta, odnosno Velike narodne skupštine Republike Turske (TBMM).

“Posebno čestitam praznik koji je poklonjen djeci. Počast osnivaču naše republike Mustafi Kemalu Ataturku i svim zastupnicima prvog saziva parlamenta. Posebnu poštu odajemo šehidima koji su svoje živote dali u Oslobodilačkom ratu, u borbi protiv terorizma i u suprotstavljanju pokušaju vojnog udara u julu prošle godine“, kazao je Erdogan.

Ukazujući na važnost jedinstva i bratstva nacije i brizi o djeci, Erdogan je pozdravio i svu djecu u ugroženim regijama svijeta.

“Nastavit ćemo zajedno raditi na izgradnji boljeg, mirnijeg i ljubavlju bogatijeg svijeta. To je zadaća koju smo naslijedili od naših predaka, a to je zadaća koju ćemo i mi vama djeci ostaviti“, poručio je Erdogan.

Ističući kako je djetinjstvo najljepše razdoblje čovjekovog života, Erdogan je djeci poručio kako je najbolja priprema za “maraton koji život jeste“ da slušaju roditelje i uče.

Obilježavanje Dana suvereniteta i Dana djeteta počelo je koncertom Dječjeg hora TRT-a, a nastavljen je bogatim kulturnim programom.

Širom Turske se danas održavaju brojne manifestacije povodom nacionalnog praznika, a i turski parlament TBMM je održao svečanu sjednicu povodom obilježavalja 97 godina rada tog najvišeg zakonodavnog tijela te zemlje.

Državni praznik Dan nacionalnog suvereniteta i dan djeteta obilježava se 23. aprila, na dan kada je 1920. godine otvorena Velika narodna skupština Republike Turske. Ovaj datum se slavi uz prisustvo mališana iz svih krajeva svijeta.

Na današnji dan 1924. godine je odlučeno da se dan osnivanja Velike narodne skupštine obilježava kao državni praznik. Pet godina kasnije, 23. aprila 1929. godine taj praznik je poklonjen djeci. Od 1929. godine se obilježava kao Dan nacionalnog suvereniteta i ujedno kao Dan djeteta.

fokus.ba

Back to top button