Francuzi birali predsjednika: Prema izlaznim anketama Macron i Le Pen u drugom krugu

Birališta u Francuskoj zatvorena su večeras u 20 sati, a prema rezultatima izlaznih anketa prvog kruga predsjedničkih izbora, u drugi krug izbora su ušli lider pokreta “El Marche” Emmanuel Macron i čelnica radikalnodesničarskog Nacionalnog fronta (FN) Marine Le Pen, javlja Anadolu Agency (AA).

Le Pen i Macron

Le Pen i Macron

Do 17 sati u prvom krugu glasanja na predsjedničkim izborima u Francuskoj, na birališta je izašlo 69,42 posto glasača, saopštilo je danas francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Na prošlim predsjedničkim izborima 2012. godine u istom periodu glasalo je 70,6 posto birača s pravom glasa.

Na današnjim izborima 45,67 miliona registrirovanih birača imalo je priliku birati novog šefa države između ukupno 11 kandidata.

Biračka mjesta širom Francuske otvorena su jutros u 8 sati po lokalnom vremenu, a 57.000 pripadnika francuskih snaga sigurnosti provodilo je pojačane mjere sigurnosti na svih 69.245 biračkih mjesta.

Izborni proces u Francuskoj protekao je u sjeni vanrednog stanja proglašenog u novembru 2015. godine nakon terorističkog napada u kojem je ubijeno najmanje 130 osoba, ali i u sjeni popularizacije radikalnodesničarske populističke politike.

Mandat aktuelnog francuskog predsjednika Francoisa Hollandea ističe 14. maja kada će ga na mandat od pet godina u Jelisejskoj palati zamijeniti novi šef države.

fokus.ba

Back to top button