Pretilost skraćuje životni vijek!

 

Pretilost skraćuje životni vijek!
Doktori već godinama upozoravaju da pretilost ima štetne posljedice na zdravlje. Naime, prekomjeran višak kilograma povećava rizik od nastanka srčanih bolesti, dijabetesa tipa dva i nekih vrsta raka.

Novo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Lancet”, otkriva da je pretilost povezana s prijevremenom smrću. Čak i blago povišen indeks tjelesne mase može povećati rizik od nastanak niza bolesti.

Ovo nije prvo istraživanje koje je pokazalo da pretilost može povećati rizik od nastanka niza bolesti i prijevremene smrti, izjavio je voditelj istraživanja dr Emanuele di Angelantonio.

Naučnici su proučavali životne navike četiri miliona ljudi iz 32 zemlje. Prikupljali su podatke o tjelesnoj težini i zdravstvenom stanju. Istraživanje je isključivalo pušače.

Rezultati istraživanja su pokazali da osobe s povišenim indeksom tjelesne mase imaju za 11% veći rizik od nastanka prijevremene smrti (smrt prije dobi od 70 godina), u odnosu na osobe s preporučenim indeksom tjelesne mase. Osobe koje imaju indeks tjelesne mase između 30 i 35 imaju za čak 45% veći rizik od nastanka prijevremene smrti, prenose NN.

Takođe su otkrili da postoji razlika između mu-škaraca i žena. Naime, pretili muškarci su imali čak tri puta veći rizik od nastanka prijevremene smrti. Još nažalost ne mogu doći do podataka zašto je to tako, ali vjeruju da je u pitanju način na koji tijelo muškarca reaguje na insulin.

(Vijesti.ba)