Svake godine ozeleni: Džamija kao botanički vrt

Zelena ili Koprukoy džamija izgrađena 1930. godine u turskoj Adani, zbog zelenila koje je okružuje podsjeća na botanički vrt, piše Anadolu Agency (AA).

Turski grad Adana može se pohvaliti prirodnim ljepotama, arhitekturom i historijskim znamenitostima. Adana je poznata i po svojim džamijama, a najveću pažnju prolaznika privlači Zelena džamija. Ime je dobila po tome što su njeni zidovi obrasli zelenom lozom.

dzamija-vrt2

Zelena džamija, koja je za ibadet otvorena prije 87 godina, izabrana je za drugu najljepšu džamiju u ovom gradu. Najbolje je opisuje izreka „ko jedanput pogleda ovu džamiju, mora se okrenuti i još jednom pogledati kako bi se uvjerio u stvarnu ljepotu“.

Džamija je dolaskom proljeća ponovo zavijena u zeleni pokrivač tako da posjetitelji koji dolaze imaju osjećaj da šetaju u botaničkom vrtu. Ona je simbol ovog turskog grada, a u njenom dvorištu mogu se vidjeti i različite vrste cvijeća.

Direktor Udruženja za čuvanje džamije 78-godišnji Muzaffer Yeldan kazao je da je on jedan od najstarijih stanovnika ovog grada. Od 1995. godine ovo udruženje vodi brigu o džamiji, piše Anadolija.

 

“Od tada do danas radimo sve što je u našoj moći da naša džamija bude što ljepša”, izjavio je Yeldan. Podsjetio je da je izgrađena 1930. godine, ali da je današnji izgled poprimila u periodu 1963.-1965.

dzamija-vrt5

“Svake godine radimo na tome da ostane u zelenilu. Ovdje imamo različite vrste cvijeća, sve za ljepotu ove džamije. Oni traže svakodnevnu brigu. Mnogo je onih koji posjećuju ovu džamiju. Sa svih strana dolaze da vide ovu zelenu munaru. I džematlije ovdje provode mnogo vremena sjedeći ispod drveta duda u njenom dvorištu. Imamo i biblioteku, ovdje i čitaju”, pojasnio je Yeldan.

saff.ba

Back to top button