Fejzić: Osmanović pretendira na mjesto predsjednika SDA

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije je na sjednici 20. januara ove godine smijenilo Hamdiju Fejzića, predsjednika Općinskog odbra SDA Srebrenica nakon čega je imenovano Povjereništvo SDA u tom gradu.

Članovi povjereništva su Sadik Ahmetović, Adil Osmanović, Šefik Džaferović, Safet Softić, Edin Ramić, Ramiz Salkić, Dževad Mahmutović i šest odbornika SDA u Skupštini općine Srebrenica.

Devet dana kasnije, na sjednici Povjereništva u Srebrenici fizički je napadnut Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA i ministar civilnih poslova u Vijeću ministara BiH. Stranka je odmah formirala posebnu Komisiju. U izvještaju ove Komisije, a prema izjavama svjedoka, piše da iza svega stoji Hamdija Fejzić.

O cijelom slučaju i eventualnim sankcijama Fejziću, danas će se raspravljati na najvišem organu stranke.

“Da li će Predsjedništvo SDA biti u tom kapacitetu da donese jedinu moguću odluku, a to je isključenje Hamdije Fejzića iz stranke, vidjet ćemo. Ukoliko to ne donese, Predsjedništvo će pokazati da nema kapacitet da se obračuna sa očiglednim problemima koje imamo u SDA”, kazao je Osmanović uoči sjednice.

“Unaprijed sam osuđen”

Kontaktirali smo i samog Fejzića koji kaže da danas ne očekuje isključenje iz SDA.

“Prvi put to čujem od vas. Međutim, Adil Osmanović ima svoje opredjeljenje da radi protiv mene i to se dokazalo u zadnjih godinu, godinu i pol dana. On sa pozicije zamjenika predsjednika Stranke demokratske akcije pokušava da se bavi lokalnom politikom u opštini Srebrenica, ustvari da kreira stanje kakvo će biti. To su prepoznali birači i članovi SDA i jednim od glavnih krivaca za stanje u Srebrenici smatraju Adila Osmanovića. On je sam sebi, pod pritiskom ili u dogovoru sa Sadikom Ahmetovićem, doprinio tome. NIje nikakav problem, imaju sudski organi zaduženi za slučaj”, kazao je Fejzić za N1.

On je poručio da je formirana komisija morala ispitati aktere koji su učestvovali u napadu na članove Povjereništva.

“Od tog Povjereništva, od 13 ljudi devet njih je protiv Hamdije Fejzića. Oni su davali takve izjave koje su na moju štetu. Unaprijed osuđuju mene, ja sa tim slučajem nemam ništa”, poručio je Fejzić.

“Osmanović pretendira na mjesto predsjednika SDA”

On je Osmanovića nazvao “pristrasnim” te dodao “da teži jednoj drugoj strani”.

“Ne očekujem da me isključe i nemaju ni najmanji razlog da me isključe iz stranke. Nisam kriv i ako treba to ću dokazati na sudu. Oni su to kreirali i napravili. Poštovat ću sve odluke stranke, šta god budu donijeli. Oni mene mogu isključiti, ali moje opredjeljenje ostaje isto”, dodao je on.

“Osmanović igra jednu drugu igru, da stvori infrastrukturu ovdje u Podrinju, pokušava za ‘završi’ Republiku Srpsku i dovede svoju opciju. On pretendira na funckiju predsjednika SDA. Bio sam na jednom sastanku u Gradačcu gdje sam bio pozvan. Bio je tada ministar za raseljena lica. Mislio sam da nas je zvao da rješavamo problematiku povratnika ovdje u entitetu Republika Srpska. No, on je sazvao taj sastanak gdje je sebe vidio kao predsjednika stranke, pokušavao da pravi infrastrukturu. Od tada više nisam bio na takvim sastancima. Održan je jedan takav sastanak u Banjaluci, Doboju… Sad se radi infrastruktura za budući Kongres SDA i njegova poruka je da je bitno mene isključiti”, poručio je Fejzić.

On je pozvao stranku da provedu izbore i da mu dopuste da se kandidira, te izrazio uvjerenje da će pobjediti.

N1

Back to top button