Saradnja BiH i SAD nastavlja se u pozitivnom i optimističnom kontinuitetu

 

Saradnja BiH i SAD nastavlja se u pozitivnom i optimističnom kontinuitetu
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sastao se danas u Vašingtonu sa budućom direktoricom Odjela SAD za Evropu i Rusiju Fionom Hil. U izjavi za Vijesti.ba, predsjedavajući Zvizdić ovaj susret ocijenio je izuzetno konstruktivnim.

“Sastanak je trajao više od sat vremena i bio je posvećen ukupnoj aktuelnoj situaciji kako u BiH, tako i u regionu Zapadnog Balkana, sa analizom naših baznih i osnovnih ciljeva, a to naš dalji put ka evropskim integracijama i aktivacija MAP-a, te analizom generalno svih naših drugih ciljeva, projekata i reforma koje provodimo. Jako je važno kazati da je poruka i sa današnjeg sastanka sa Fionom Hil, kao i sa prethodnog sastanka sa gospodinom Šenonom, bila poruka puna optimizma i istinske kontinuirane podrške SAD suverenitetu i integritetu BiH i naravno našim ključnim i baznim ciljevima u vezi sa EU, NATO paktom, jačanjem vladavine prava, ekonomskim razvojem, jačanjem regionalne saradnje i stvaranjem pozitivne perspektive za BiH”, istakao je predsjedavajući Zvizdić.

Mišljenja je da se saradnja BiH i SAD nastavlja u vrlo pozitivnom i optimističnom kontinuitetu.

Američki prijatelji će i dalje ostati uz BiH, što je ključna i najvažnija poruka.

“Fokus SAD sasvim sigurno ostaje na regionu čitavog Zapadnog Balkana, ali svi jako dobro razumiju da je ključna zemlja ili ključni faktor ukupne stabilnosti Zapadnog Balkana i njegove evropske i NATO persepktive upravo BiH”, zaključio je Zvizdić u izjavi za Vijesti.ba.

(Vijesti.ba)

Back to top button