Suđenje Naseru Oriću: Srbi su transporterima ušli u Glogovu i strijeljali 70 bošnjačkih civila

Srpska policija 9. maja 1992. godine transporterima je ušla u selo Glogova (Općina Bratunac) i tom prilikom zarobila te strijeljala oko 70 bošnjačkih civila, kazao je svjedok Odbrana na suđenju Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, optuženim za ubistvu tri zarobljenika srpske nacionalnostima u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac.

sud-bih-sudjenje-naseru-oricu-26012015-MZ-14

Omer Delić koji je živio u Glogovi u tom periodu, kazao je da su sedam dana ranije srpska policija i rezervni sastav opkolili selo i tražili da civili predaju naoružanje, piše detektor.ba.

“Tada su obećali da neće nikoga dirati, a od nas su tražili da predamo naoružanje. U Glogovu su ušli 2. maja, a sedam dana kasnije transporterima su opkolili selo, počeli ga paliti i hapsiti stanovništvo. Tog dana uhapšeno je i strijeljano oko 70 ljudi”, kazao je Delić.

Svjedok je kazao da je Milutin Milošević bio komandir tadašnje policije srpskih snaga u Bratuncu, dodavši da je čuo kako je on poginuo 29. maja na lokaciji između Sandića i Lolića.

Nakon pada Glogove, polovinom maja otišao je na brdo “Stolice”, sa kojeg se, kako je potvrdio, vidi put Bratunac – Kravice.

Na pitanje braniteljice Odbrana Lejle Čović, je li bila moguća komunikacija između Srebrenice i Konjević Polja, svjedok je kazao da nije, jer su sva sela između kontrolisale srpske snage.

Naser Orić i Sabahudin Muhić optuženi su da su, kao pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), 1992. godine učestvovali u ubistvu tri srpska zarobljenika u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac. Prema optužnici, Orić je bio komandant štaba TO-a ABiH, a Muhić pripadnik tih snaga.

Delić je opisao i događaje od 26., 27. i 28. maja 1992. godine kada su sprske snage krenule iz pravca Bratunca prema Kravici.

“Počela je jaka pucnjava 29. maja.  Niko od naših boraca nije mogao otići u pomoć narodu Konjević Polja, jer nismo imali naoružanja, a nismo imali ni čime otići. Komunikacija između Srebrenice i Konjević Polja, također nije bila moguća. Krajem jula uspio sam se probiti do Kamenice (Konjević Polje), a tada sam i čuo da je Milutin Milošević poginuo na tenku”, kazao je Delić.

Na pitanje Šabana Maksumića, predsjedavajućeg Sudskog vijeća, zašto se pričalo o Miloševićevoj pogibiji te da li je bilo riječi o pogibiji drugih osoba, svjedok je kazao da se radilo o poznatoj ličnosti i komandiru srpske policije, kojeg su mnogi poznavali.

Delić je ujedno bio i posljednji svjedok Odbrana, a ulaganjem materijalnih dokaza na narednom ročištu, Odbrane će završiti izvođenje subjektivnih dokaza.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. maj.

(Bportal.ba/detektor.ba)

 

Back to top button