Četvorka za formiranje kluba dobija 70.000 KM

Senad Šepić, Salko Sokolović, Sadik Ahmetović i Šemsudin Mehmedović će, ako je suditi po najavama pojedinih među njima, najvjerovatnije formirati svoj zastupnički klub u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Šepić je svoje stvari iz prostorija Kluba SDA iznio još ranije, a danas su to učininili Sadik Ahmetović i Šemsudin Mehmedović.

 

Budući da je Šepić izbačen iz stranke, ne može se očekivati da se ponovo vrati u Klub SDA, a za preostalu trojicu su sve karte još uvijek otvorene. Naime, na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva SDA njih trojica su dobili ukor. Drugi “žuti karton” bi značio isključenje iz stranke, no trenutno to nije opcija i vjerovatno će se pokušati raditi na pomirenju i zajedničkom djelovanju unutar jednog kluba, što bi značilo da će trojka možda vratiti stvari u prostorije u kojima je i do sada održavala sastanke Kluba SDA.

Prema Pravilniku Zastupničkog doma Parlamenta BiH klub mogu formirati trojica zastupnika.

– Radi stvaranja uvjeta za učešće u aktivnostima Doma, klubovi zastupnika imaju pravo na službene prostorije, finansijska sredstva, administrativne, tehničke i druge uvjete za rad. Zajednička komisija za administrativne poslove odlučuje o načinu i mogućnostima korištenja prava iz stava (1) ovog člana – stoji u Poslovniku.

Kada je u pitanju finasiranje rada klubova, ako se pretpostavi da će zajednički klub formirati sva četverica zastupnika Šepić, Mehmedović, Sokolović i Ahmetović, onda se dolazi do računice od blizu 70.000 KM na godišnjem nivou koje će dobijati njihov klub iz budžeta. Razumljivo, taj iznos će biti umanjen Klubu SDA jer će imati četiri zastupnika manje, prenosi Faktor.

Primjera radi, Klub DF-a ima petero zastupnika u Zastupničkom domu i oni godišnje dobijaju oko 100.000 KM. Treba imati u vidu da se nešto više novca izdvaja za klubove koji imaju žene – zastupnice.

Oni skloniji šali, pak, nagađaju da bi razlog izlaska iz SDA trojice od četvorice (Šepić isključen) mogao biti i taj što je po odluci ove stranke svaki zastupnik dužan jednu platu izdvojiti za rekonstrukciju zgrade Centrale SDA u Sarajevu. Primanja državnih zastupnika su skoro 6.000 KM, pa se možda bilo teško odvojiti od tog iznosa.

(Bportal.ba)

 

Back to top button