Hill: Situaciju u Siriji riješiti kao onu u Bosni 1995.

Dugogodišnji američki diplomata i jedan od najbližih saradnika Richarda Holbrookea, Cristopher Hill na predavanju kojeg je održao na Univerzitetu u Denveru povukao je paralelu između BiH, Sjeverne Koreje i Sirije.

Hill je dekan na tom Univerzitetu, a u sklopu predavanja koje je preneseno na stranici fakulteta, ocijenio je da ne postoje vojna rješenja nekog sukoba – nego samo diplomatska.

“Kažu da smo rat u BiH završili bombardujući Srbe. Nismo. Ono što smo učinili jeste da smo sklopili sporazum. Nije bilo lako, ali smo uspjeli”, navodi se.

Smatra on da je trenutno najveći problem to što Sjeverna Koreja razvija nuklearno naoružanje, i da se velike sile moraju pozabaviti tim pitanjem.

On je u Južnoj Koreji bio ambasador SAD-a od 2004. do 2005. godine. Kaže da je sada situacija drugačija tamo bila tih godina, a da nuklarno oružje u Sjevernoj Koreji nije bilo ni na pomolu, odnosno – izgledalo je nemoguće.

Što se Sirije tiče, svijet mora pronaći bolji odgovor – koji ne uključuje naoružavanje pojedinih grupa. Sirija ne treba oružje, jer su opozicijske grupe opasne – a SAD se ne treba baviti pitanjem ko će biti pobjednik, a ko gubitnik.

Kaže da Bashar Al-Assad treba otići sa pozicije predsjednika Sirije, ali promjena režima u toj zemlji – nije dobra ideja. Ocijenio je da Siriji treba plan za budućnost, sličan onome na koji je riješeno “bosansko pitanje” 1995. godine.

Hill je, nakon rada sa Richardom Holbrookeom na Dejtonskom mirovnom sporazumu, bio pomoćnik američkog državnog sekretara za Istočnu Aziju i Pacifik, ambasador u Južnoj Koreji, Poljskoj, Makedoniji i Iraku kao i posebni izaslanik za Kosovo. Služio je i kao pomoćnik predsjednika SAD-a te direktor Nacionalnog sigurnosnog vijeća. Danas je profesor i dekan na Univerzitetu u Denveru.

N1

Back to top button