Osniva se fond za liječenje teško oboljele djece u RS

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik na današnjoj pres konferenciji u Banjaluci govorio je o formiranju fonda koji će biti usmjeren za liječenje djece oboljele od teških oboljenja.

“Izradit ćemo zakon, koji ćemo predočiti i poslati Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS). U tom pogledu predviđeno je kako će biti formiran taj fond. Biće u okviru Fonda zdravstva. Ne traži dodatne troškove, imao bi svoj Upravni odbor, stručnu komisiju”, kazao je Dodik.

U proteklom periodu su se bavili su se zakonskim okvirima, a korisnik fonda će biti svako onaj ko je zaposlen u RS.

“Onaj ko ne bude želio da ga plaća, neće biti u obuhvatu. Ovo je oblik zakonodavne odgovornosti. Po sadašnjem stanju, u fondu bi se od plata okupljalo oko šest miliona KM, plus donacije koje će biti omogućene svakome ko to želi”.

“Obaveza opština je također oko uplaćivanja u fond. Pokrivat će cijelu RS, tu će učestvovati i određene institucije u RS. Ovaj zakon neće učiniti nikakvu supstituciju za dosadašnja izdavanja. Ovo je plus, a postoje određena sredstva koja neće biti ukinuta”, ocijenio je Dodik.

Kaže da će se od kompletnog budžeta tog fonda izdvojiti 20 posto sredstava za kapitalna ulaganja, odnosno u objete, opremu, dijagnostiku. Zakon će biti brzo dostupan javnosti, potvrdio je Dodik.

“Hoćemo da dođemo do nečega što ima opću podršku u Republici Srpskoj. Pokušat ćemo sistemski da djelujemo koliko bude potrebno. Vjerujemo da do ljeta može doći do usvajanja zakona. To je realno do sedmog mjeseca”, kazao je Dodik.

Predsjednik RS je apelovao na sve da podrže inicijativu.

“Posvetite ovom pažnju molim vas. Vjerujem da svaki čovjek misli da je ovo dobra ideja. Mislim da neće biti čovjeka koji je izvan ovoga”.

Dodik je potvrdio da će se sredstva koristiti i za liječenje u inostranstvu, a o tome će odlučivati stručna komisija. Prema Dodikovim riječima, komisiju će činiti stručnjaci izvan politike, oni sa najvišim vrijednostima.

Sve informacije o fondu biće dostupne na internetu, i u svakom momentu će se moći pratiti šta on radi, koliko novca se troši i s čim raspolaže, kazao je između ostalog Milorad Dodik.

N1

Back to top button