Šepić nije ostao dužan Izetbegoviću: Napravio si privatnu državu za sebe i svoju ženu

Nakon što je zvanično isključen iz Stranke demokratske akcije Senad Šepić oglasio se putem društvenih mreža gdje je otvoreno kritizirao vrh SDA i predsjednika Bakira Izetbegovića, piše Patria.

– Oni su mene isključili zbog navodnog vanstranačkog djelovanja, a ja sam Bakirovu politiku davno odbacio zbog vannarodnog djelovanja Predsjedništvo SDA donijelo je danas odluku o mome isključenju. Ništa drugačije nisam ni očekivao od ovog kongresnom krađom nametnutog rukovodstva koje je ovo pokušavalo završiti zadnje dvije godine. Radi poštenog članstva koje vjeruje u mene i koje je očekivalo da se borim za pozitivne promjene do kraja, nisam htio sam napustiti Stranku, iako je zato bilo jako puno razloga, ali sam najotvorenije ukazivao na loše poteze i usprotivio se privatnim odlukama, te predano radio na tome da naša zemlja dobije novu, pošteniju i odgovornu politiku – naveo je Šepić.

On je kazao da se njegovi stavovi i potezi neće ni po čemu razlikovati od onoga što je dosada činio – i prema državi, i prema narodu, i prema Stranci.

– Oni su mene isključili zbog navodnog vanstranačkog djelovanja, a ja sam Bakira Izetbegovića i njegovu SDA davno napustio i razišao se s takvom politikom zbog vannarodnog djelovanja. I to je puna istina. Uvjeren sam da će mi se ubrzo u borbi za drugačiju politiku i zemlju pridružiti i kolege koji danas dobili neke ‘ukore’, ali i brojni drugi koji razumijevaju gdje se naša zemlja nalazi i gdje ovakvom politikom idemo. Ovo rukovodstvo je odvojilo SDA od naroda, pa i naše zemlje. To vide svi, osim onih koji pripadaju političkoj vrhuški okupljenoj oko aktuelnog predsjednika, nekoliko porodica, i onih koji su na budžetskim jaslama, a koji su spremni poltronski držati jezik za zubima zarad vlastitog komoditeta. Društvo sa takvim sistemom vrijednosti ne može napredovati.

Šepić je naveo da je sadašnje rukovodstvo SDA izdalo osnovnu ideju Stranke: prosperitetna, moderna nezavisna i suverena država Bosna i Hercegovina, koja pripada naprednim međunarodnim asocijacijama.

– Neka ovi što su me isključili danas (a i ovi što takvu vrstu stranačke ”demokratije” podržavaju) pročitaju tekst rahmetli Alije Izetbegovića iz 1971. godine, ”Odgajamo li muslimane ili poltrone”, u kojem, između ostalog, piše: ”Šta bi bilo prirodnije nego da upravo muslimani u muslimanskoj sredini budu nosioci bunta protiv tuđinske vlasti, tuđinskih ideja i političkog i ekonomskog nasilja? Ali oni to ne mogu, opet iz istog osnovnog razloga: nisu ih učili da dižu glas, nego da se pokoravaju. Odgajali smo (ili okupljali), dakle, ne muslimane nego poltrone, skoro sluge. U jednom svijetu koji je bio pun poroka, ropstva i nepravde, propovijedati mladeži da se kloni, da bude mirna, da se pokorava – nije li to saučesništvo u porobljavanju i tlačenju svog vlastitog naroda?”

Ja u saučesništvu da naše društvo pretvorimo u vazalno i poltronsko nisam želio da učestvujem, i zato su Bakir Izetbegović i njegovi trabanti konstantno imali problem sa mnom. I to se neće promijeniti.

Naravno, ja nemam problem sa našim narodom, sa svim čestitim ljudima iz SDA, sa predstavnicima drugih naroda u BiH sa kojima moramo zajedno živjeti i graditi državu… Vidim koliko ovo što već duže vremena javno govorim i radim ima podršku u našem narodu i ja ću to nastaviti raditi kroz novi politički projekat kojem će u cilju biti drugačija Bosna i Hercegovina od ove, koja je zasnovana na stalnim svađama, sukobima i podjelama, što nam je nude Izetbegović, Dodik i Čović. Najbolji primjer su posljednja dešavanja u Parlamentu BiH, kada sam se usprotivio da se udružena politička aždaha koju predvode njih trojica i dalje na isti način hrani preko leđa građana, a tako što ćemo našem narodu nametnuti nove namete u vidu akciza i daljnjeg kreditnog zaduženja.

Naravno, da sam protiv toga, a kad je cijena i da me isključe iz SDA, neka je. Meni je važnije šta narod misli o tome nego Izetbegović i aktuelno rukovodstvo Stranke i države. Bosna i Hercegovina u kojoj svi narodi i građani imaju šansu, u kojoj su svi jednako zaštićeni, a ne kao što to čini aktuelni član Predsjedništva BiH pa vlastitu ženu privatno štiti tako što joj daje državno auto – to je privatna država i običnim jezikom to se zove – feudalno društvo i to nije model kojim trebamo ići i iza kojega bih trebao stajati. To naš narod ne podržava i to će se sigurno vidjeti na narednim izborima.

A, valja nam ići dalje i nastaviću još snažnije i upravo sa idejama i stavovima koje zagovaram i zbog kojih sam danas, evo i formalno isključen iz SDA. Ponosan sam na sve sto sam radio dosad i zahvaljujem svim članicama i članovima na dosadašnjoj podršci. Hvala i brojnim kolegicama i kolegama iz najviših organa stranke koji su me skoro svaki dan kontaktirali i iskazivali razumijevanje i podršku za moju borbu i nastojanje da se SDA demokratizira i reformiše. Šteta da nisu imali snage i hrabrosti otvoriti to tako u organima Stranke u kojima sjede.

Svako bira u životu na kojoj će strani biti, a ja ću se nastaviti boriti, jer sila i bahatost, protiv istine, argumenata i razuma nije nikada pobijedila, neće ni ovaj put. I nema straha, nastavljamo se boriti za politiku i zemlju jednakih šansi za sve, a ne samo za odabrane i pozivam sve koji dijele takve vrijednosti da budemo zajedno. I uvjeren sam da ćemo na tom putu, sigurno i pobijediti.

Nap.ba

Back to top button