VAŽNO OBAVJEŠTENJE (za vlasnike i nasljednike zemljišnih posjeda u Podrinju i RS)

Obavještavaju se svi građani opštine Srebrenica i RS da je OPZ „Drinaplod“ p.o. Srebrenica registrovana 23.02.2017. godine kod privrednog suda u Bijeljini otpočela sa radom, te poziva građane opštine Srebrenica i RS na zajedničku akciju aktiviranja poljoprivrede, stočarstva, ratarstva i voćarstva da se prijave OPZ-i „Drinaplod“ Srebrenica kako bi regulisali svoje odnose kao kooperanti, odnosno ustupili pod zakup svoje zemljište koje će se aktivirati i iskorištavati za namjensku proizvodnju u poljoprivredi.

Također, pozivamo sva raseljena lica u BiH, kao i u drugim zemljama izvan BiH, koji su vlasnici ili nasljednici zemljišnih parcela, a ne obrađuju ih, da se prijave OPZ-i „Drinaplod“ Srebrenica kako bi regulisali međusobne odnose u pogledu kooperacije ili davanja zemljišta pod zakup. Razlog za ovo veoma važno obavještenje je činjenica da je na snazi Zakon o porezu na nepokretnosti RS od 2009. godine koji u članu 17. stav 1. i 2. predviđa prinudnu naplatu poreza nad nepokretnostima za koje nisu izmirene poreske obaveze. To znači da poreska uprava po zakonu ima pravo da bez sudskog postupka upiše nekretnine u vlasništvo RS u momentu kada iznos neizmirenih obaveza dostigne tržišnu vrijednost nekretnina koje procjenjuje lokalna zajednica (skupština opštine).  Od plaćanja su oslobođeni vlasnici zemljišta koje se obrađuje i objekata koji se koriste za poljoprivrednu proizvodnju, a nije tesko zaključiti da u tu kategoriju nikako ne spadaju stariji povratnici i desetine hiljada onih koji se jos nisu vratili svojim kucama u RS. OPZ „Drinaplod“ Srebrenica se opredjelila na ovu akciju kako bi aktivirala napuštena imanja prognanih iz Srebrenice i RS i razvila poljoprivredu, stočarstvo, ratarstvo, povrtlarstvo, pčelarstvo i voćarstvo.

Aktivnost će biti usmjerena na obnavljanje porušenih građevinskih objekata, reaktiviranje zemljišta i voćnjaka uz omogućavanje povratka i opstanka na tim imanjima za sticanje dohotka sa garantovanim otkupom i plasmanom svih poljoprivrednih proizvoda na tržište. Sveobuhvatna aktivnost ima za cilj da vrati raseljena lica na njihove posjede uz prioritet zapošljavanja i sticanja dohotka u zadovoljenju životnih i egzistencijalnih potreba uz uplaćivanje penzionog i zdravstvenog osiguranja čime se obezbjeđuje zdravstvena i ekonomska sigurnost. Glavni zadatak je obezbjediti povratak mladih, obrazovanih kadrova u svim strukama uz zapošljavanje i izgradnju sigurne budućnosti u ekonomskom razvoju i prosperitetnom progresu. Važan zadatak je zaštita starih i iznemoglih lica koji su vlasnici zemljišnih posjeda, da im se omogući zaštita kroz njihove posjede u pogledu regulisanja zakupa tj. aktiviranje napuštenog zemljišta i imovine u cilju revitalizacije poljoprivrede, sa adekvatnom naknadom za vlasnike ili nasljednike takvih posjeda, a što će OPZ „Drinaplod“ Srebrenica izvršiti na najvišem nivou primjene svih pravnih i ekonomskih mjera u oživljavanju posjeda i povratka raseljenih lica njihovim imanjima. OPZ „Drinaplod“ Srebrenica je obezbjedila za rasljena lica u BiH i inostranstvu sljedeće:
1. Pravno zastupanje kod nadležnih institucija u BiH-RS,
2. Sve potrebe koje se odnose na izmirenje obaveza kod Poreske uprave,
3. Uključivanje imovine tj. aktiviranje zemljišta kroz zakup ili pravo na korištenje,
4. Sve druge potrebe koje su u mjesečnoj obavezi izmirenja, a koje niste u mogućnosti da izvršite (plaćanje el. energije, i sl.),
5. Stalnu komunikaciju na bazi svih drugih potreba koje zahtjevaju hitno ili odloženo reagovanje,
6. Sve druge usluge koji su u interesu zaštite Vaših prava i imovine.

Sve ove obaveze će se izvršavati uz puno poštovanje privatnosti, zaštite Vaših ličnih podataka i prava, uz pravovremeno izvještavanje sa dokumentacijom izvršenja svih zahtjeva. U postupcima gdje je moguće skratićemo postupak sa ovlaštenjem/punomoći sa Vaše strane, kako bi uspješno izvršili datu obavezu. Kancelarija OPZ „Drinaplod“ Srebrenica će biti Vaša kuća povjerenja u kojoj ćete se osjećati kao kod svoje kuće. Vašom pravovremnom reakcijom da postanete član –kooperant OPZ „Drinaplod“ Srebrenica spriječavate negativne posljedice sprovođenja zakonskih odredbi o oduzimanju vlasništva nad Vašim nekretninama. Regulisanjem kooperantskih odnosa sa OPZ „Drinaplod Srebrenica“ stičete pravo za zastupanje Vaših vlasničkih prava gdje se OPZ „Drinaplod“ Srebrenica pojavljuje kao pokretač i zaštitnik Vaših vlasničkih prava kod nadležnih institucija u RS.

Posebno pozivamo naše sugrađane u inostranstvu koji nisu u mogućnosti da pravovoremno zaštite svoja prava, da se prijave nama putem sljedeće kontakt forme: http://drinaplod.com/kontakt ili telefonom koji je naveden, kako bi realizovali sve potrebne radnje u pravcu zaštite imovine kojoj prijeti trajno oduzimanje. Molimo sve građane u FBiH i inostranstvu da ovo obavještenje podijele sa što većim brojem prijatelja, rođaka i poznanika kako bi naša zajednička akcija uspjela i sprječila jednu od planskih nepravdi pored ostalih koje su već izvršene. Samim činom oduzimanja zemljišta i imovine bilo bi izbrisano i Vaše postojanje na ovim prostorima. Takav čin dovršio bi zadnju fazu nepravde i stavio tačku na Vaš povratak ili povratak Vaših potomaka imovini koja još uvijek pripada Vama.

drinaplod.com/BHDINFODESK

Back to top button