Bura oko novog Zakona o PIO/MIO: Istu penziju imat će i onaj ko je imao 40 i ko je imao 15 godina radnog staža…

Zasjedanje je prekinuto nakon pauze duže od dva sata

 

Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prekinuta je kasno popodne kod prve tačke dnevnog reda i njen nastavak najavljen je za 9. maj.

 

Zasjedanje je prekinuto nakon pauze duže od dva sata.

 

Prethodno je, u okviru prve tačke dnevnog reda, trajala delegatska rasprava o prijedlogu novog federalnog  zakona o  penzijskom i invalidskom osiguranju.

 

Predlagač tog zakona je Federalna vlada i jučer ga je većinom glasova podržao Predstavnički dom.

 

Neslužbena predviđanja su bila da će to danas učiniti i Dom naroda čime bi se stekli uvjeti za stupanje na snagu 1. jula, kako je njegovim tekstom i predviđeno.

 

Delegati u Domu naroda Predrag Kojović i Aner Žuljević ranije su predložili veliki broj amandmana na ovaj zakon i Vlada ih je u međuvremenu odbila, a danas je Klub delegata Hrvata podnio dva. Jednim je zatražio povećanje boda, predviđenog inače zakonom za obračun visine budućih penzija u Federaciji. Vlada je propisala da vrijednost tog boda bude 13,6, dok je hrvatski klub tražio 14,3. Drugim amandmanom su hrvatski delegati tražili da budući zakon zadrži institut zajamčene penzije.

 

O amandmanima Kluba Hrvata, kao i svim ranijim, treba da se izjasne parlamentarna tijela i Vlada kao predlagač zakona, a predsjedavajuća Doma Lidija Bradara, prekidajući sjednicu, rekla je da do tog momenta izjašnjenje Vlade nije došlo.

 

Prije prekida predložila je da delegatsku raspravu, održanu danas, ne proglasi završenom.

 

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, obrazlažući delegatima ponuđeni zakon, rekao je da bi stabilizirao sadašnje finansijsko stanje u penzionom fondu i omogućio redovnu isplatu penzija u Federaciji.

 

Novi zakon ne podiže starosnu granicu za odlazak u penziju, a predviđa novi način za izračun visine penzija – množenjem boda 13,6 s bodovima koji se dobivaju na osnovu godina staža osiguranika.

 

Za svaku godinu radnog staža, budućem penzioneru bi se računao po jedan bod ako mu je plaća bila u visini prosječne u FBiH, po dva boda ako je plaća bila duplo veća, a pola boda u slučaju da je bila upola manja od prosječne.

 

Ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača je u Parlamentu i ranije obrazlagao ovaj zakon jer nije prvi put na dnevnom redu. Navodio je primjer da bi korisnik sa 40 godina staža i plaćom u visini prosječne, ostvario ukupno 40 bodova (za svaku godinu staža po jedan bod). Množenjem s koeficijentom od 13,6, penzija bi takvom budućem korisniku iznosila 544 KM.

 

Zakon koji je predložila Vlada ne bi se odnosio na sadašnje penzionere već isključivo na buduće, od njegovog stupanja na snagu.

 

Oko čega se digla najveća prašina pogledajte u prilogu TV1…

 

 

(FENA/mr/DEPO PORTAL)

 

Back to top button