Kosa je ukras žene: Pogledajte nekoliko savjeta

Želite imati prekrasnu kosu? Pogledajte nekoliko savjeta na šta trebate obratiti pažnju, odnosno šta morate izbjegavati.

Dugu i kovrdžavu kosu ne prati prečesto  FOTO: ILUSTRACIJA

Dugu i kovrdžavu kosu ne prati prečesto FOTO: ILUSTRACIJA

Prečesto/prerijetko pranje kose – Preporučen broj pranja ovisi o individualnim faktorima, kao što je tip kose. Ukoliko je masna, poželjno je pranje svaka dva dana, a u ostalim slučajevima dva puta sedmično. Ukoliko imate izuzetno dugu, gustu i kovrdžavu kosu, koja zahtijeva dugo vremena za sređivanje, dovoljno je prati je jednom sedmično.

Odabir pogrešnog šampona – Izbor odgovarajućeg šampona ključan je za njegu kose. Da biste izbjegli štetne posljedice, pobrinite se da šampon odgovara vašem tipu kose. Također, u posljednje vrijeme sve su glasnije spekulacije kako šampon generalno šteti i kako bi bilo idealno zamijeniti ga nekim prirodnim preparatima.

Krivo nanošenje šampona – Dobro počešljate kosu prije pranja, a i količina šampona ovisi o dužini vaše kose. Budite oprezni da ne koristite previše proizvoda. Nakon što nanesete šampon na dlanove, trljajte ih, kako biste dobili pjenu. Krenite ga nanositi od korijena kose te ga umasirajte kružnim pokretima. Pritom pazite da dodirujete kožu samo s jagodicama, a nipošto ne noktima. Masirajte kosu i dok ispirete šampon, jer je to vrlo korisno za korijen.

Način korištenja balzama – Kosa vrlo brzo gubi vlagu pa je vrlo važno da koristite specijalne balzame i maske za kosu s vremena na vrijeme, ali vodite računa da odgovaraju vašem tipu kose. Balzam koristite nakon ispiranja šampona, ali njime samo premažite cijelu dužinu kose, izbjegavajući utrljavanje u kožu. Masku nemojte koristiti više od jednom sedmično.

Temperatura vode – Vruća voda skida boju s kose te aktivira žlijezde koje proizvode ulje. Uvijek je bolje da koristite malo topliju ili mlaku vodu, zahvaljujući kojoj ćete razrijediti ova ulja, ukloniti prljavštinu te poboljšati cirkulaciju. Također, kosa oprana hladnijom vodom je sjajnija.

Sušenje i češljanje kose – Nakon što operete kosu, osušite ju nježno od korijena do vrhova ručnikom, ali nemojte ga omotati oko glave, jer to može oštetiti folikulu kose. Ukoliko je moguće, izbjegavajte fen ili ga držite na dovoljnoj udaljenosti. Kosu ne češljajte odmah nakon pranja i koristite češalj sa širokim zubićima. Pretjerano češljanje oštećuje kosu. Budite umjereni i s korištenjem gelova, pjena, voska i slično.

Održavanje alata za kosu – Jednom sedmično perite češalj u toploj vodi i ne zaboravite ga redovno mijenjati. Također, vrlo je važno i da redovno čistite pegle i uvijače za kosu.

Šišanje – Odlazak frizeru na skraćivanje vrhova, vrlo je važan faktor za lijepu kosu. Učinite to barem jednom u dva mjeseca, kako bi vaša kosa izgledala ljepše i zdravije. Nemojte pretjerivati s gumicama i punđama, jer i one nažalost oštećuju i slabe vašu kosu.

faktor.ba

Back to top button