Optuženi članovi komisije i instruktori: Kandidate za 100 KM puštali da polože vožnju

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona podiglo je opštužnicu protiv Bajazita Topića, Omera Sabljakovića, Fadila Hajdarevića te pet instruktora zaposlenih u različitim autoškolama u Velikoj Kladuši, koja ih tereti za primanje i davanje mita, te pokušaj sprječavanja dokazivanja.

Prema informacijama iz Tužilaštva USK, Topić, Sabljaković, Hajdarević i pet instruktora vožnje optuženi su za ukupno 26 različitih djela korupcije.

U optužnici se navodi da su Topić, Sabljaković i Hajdarević 7. januara ove godine u Velikoj Kladuši, kao službene osobe Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK, to jest članovi Komisije za polaganje vozačkog ispita, u namjeri da sebi pribave protupravnu imovinsku korist, od instruktora i kandidata autoškola primali novčane iznose od 100 maraka po kandidatu, prenosi Faktor.

Oni bi za taj iznos kandidatima omogućili da polože praktični dio vozačkog ispita, dok se instruktorima stavlja na teret da su dali novac članovima Komisije za polaganje vozačkog ispita, odnosno posredovali u davanju novca ili obećali dar ili drugu korist tim službenim osobama, kako bi oni omogućili polaganje praktičnog dijela vozačkog ispita njihovim kandidatima.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Općinskom sudu u Velikoj Kladuši.

(Bportal.ba)

Back to top button