Vučić: Uputit ćemo protestnu notu Francuskoj, odluka o Haradinaju je sramna i politička

Premijer Srbije i izabrani predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je odluka suda u Francuskoj sramna, skandalozna, nepravična i nepravedna, a prije svega politička. Zato će Srbija danas uputiti protestnu notu Francuskoj, a njen ambasador u Parizu Rajko Ristić bit će pozvan na konsultacije u Beograd.

Vučić ustvrdio da će Srbija ustrajati na progonjenju ratnih zločinaca

Vučić ustvrdio da će Srbija ustrajati na progonjenju ratnih zločinaca

– Nećemo da prekidamo diplomatske odnose sa Francuskom, ne želim da ugrozim stabilnost i budućnost Srbije bilo kakvim hitnim ili hitrim potezom. Protestna nota je najviši stepen našeg protesta Francuskoj pred otkazivanje gostoprimstva francuskom ambasadoru. Jasno je da današnja odluka suda ne utječe povoljno na odnose dviju zemalja – kazao je premijer šta misli o odluci suda te zemlje o odbijanju zahteva Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja.

Povodom odluke Apelacionog suda u francuskom gradu Colmaru da oslobodi lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, umjesto da ga izruči Srbiji na njen zahtjev, Vučić je rekao da to rješenje “niko normalan ne može razumjeti” i da će danas popodne razgovarati telefonom sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovim, ali i sa drugim državnicima u svijetu, jer se ovdje “ne radi o politici, već o zaštiti ratnih zločina i poštovanju međunarodnih konvencija”.

– Srbija će nastaviti goniti sve one koji su počinili ratne zločine, jer oni ne zastarijevaju – rekao je Vučić, poručivši građanima Srbije da slobodno hodaju uzdignuta čela, jer nisu oni danas poniženi i poraženi, već oni koji su ovakve odluke donosili.

Najavio je i da će u narednim danima uputiti pismo i svim članicama UN-a u kojem će navesti pravna obrazloženja, ali i odgovore na političke odluke.

– U njemu ćemo pokazati koliko je Srbija uložila u očivanje mira i stabilnosti, kako su neki pokušali da mali narod unize, uruše dostojanstvo i pokažu da nad njima da se mogu činiti zločini i da prođu nekažnjeno – rekao je Vučić, naglasivši da je obaveza Srbije zbog žrtava, silovanih žena, ubijenih ljudi i bačenih u rijeku, da nastavi svoju borbu.

Pobijedili su zločinci

Kako je rekao, pravo i pravda nisu lako dostižni, ali vjeruje da će se Srbija izboriti i za pravo i za pravdu i za zaštitu žrtava.

– Radi se o tome da li će neko štititi zločince ili neće. Da li će poštovati pravila ili neće. Srbija nikada neće odustati od rada svojih tužilačkih organa jer je to dužna žrtvama – rekao je Vučić.

Premijer je naveo četiri tačke obrazloženja odluke suda u Colmaru, spomenuvši kao posebno sporne treću i četvrtu.

– Ovo danas nije velika pobjeda Albanaca, nego velika pobjeda zločinaca. Onih koji su mogli da čine najstrašnija nedjela – rekao je Vučić.

On je na konferenciji za novinare poslije sjednice Vlade Srbije, koja je jutros hitno sazvana, rekao da je obrazloženje odluke da bi izručenje imalo teške lične posljedice po Haradinaja skandalozno, dodajući da ga nismo zvali na bombone i čokolade, već da odgovara za najteže zločine.

Scenario za Kosovo

Kako je rekao, sada je problem što se u Srbiji smatra da je Haradinaj zločinac i da ne bi imao fer suđenje, a oni sami su godinama zvali zločincima i Miloševića i Karadžića i Mladića i Šešelja.

– Srbija će nastaviti da štiti mir i stabilnost u regionu i nećemo da odgovaramo na njihove provokacije. Mi ćemo umjeti da očuvamo ustavni poredak i unutrašnji mir – kazao je Vučić i poručio da se zamisle ko sve i zašto govori o “velikoj Albaniji”, kao i šta sve može da se desi u Makedoniji.

Vučić je kazao da zna da je za Kosovo spremljen politički scenario koji predviđa dovođenje najradikalnijih političara na vlast.

– Kadri Veselji treba da bude premijer Kosova, a Ramuš Haradinaj njegov zamjenik – rekao je Vučić.

Upitan šta će država da uradi povodom izjave Jonuza Musliua da je njegov predsjednik Edi Rama i da jug Srbije treba da se pripoji Albaniji, Vučić je rekao da državni organi rade svoj posao, ali je i prokomentirao da to “nije progovarala Jonuzova, već uvezena pamet”.

faktor.ba

Back to top button