Zdravlje djece: Pet skrivenih razloga zbog kojih su djeca često ljuta

Znate i sami da su djeca, baš kao i odrasli, dosljedna svom karakteru, no imaju li djeca uopće razloga biti ljuta u svom djetinjstvu pitanje je koje muči mnoge roditelje.

FOTO: ILUSTRACIJA

FOTO: ILUSTRACIJA

Naravno, za ljutnju može biti okidač mnogo toga – najčešće činjenica da nisu dobili nešto što su željeli, no neka djeca jednostavno nikako ne mogu kontrolirati svoju ljutnju.

Ako vaše dijete konstantno pokazuje bezrazložnu ljutnju možda ga muče neki od sljedećih problema.

Možda je vaše dijete konstantno umorno

Mnogi roditelji, jednom kada dijete izađe iz jasličke faze, ne pridodaje toliku važnost količini sna, i isto tako jako puno djece zapravo ne spava onoliko koliko bi trebali. A rezultat je konstantan umor.

Ne mogu se nositi sa svojim osjećajima i izraziti ih riječima

Ako se vaše dijete često nalazi u situaciji kada se jednostavno ne može nositi sa svojim osjećajima, ma koliko god takve situacije vama izgledale male i beznačajne, znajte, to djecu pogađa puno više nego što se čini. Tada je ljutnja sličnija frustraciji, ali što su djeca veća veći su i osjećaji.

Možda je problem djelomično i medicinskog karaktera

U slučaju da vaše dijete doista učestalo pokazuje znakove srdžbe i pritom je poprilično agresivno, bez naznake zbog čega je ljutnja došla i kada bi mogla proći – možda bi najbolje bilo popričati s djetetovim pedijatrom.

Možda se vaše dijete često osjeća nemoćno?

Začudili biste se, ali djeca jesu najčešće ljuta upravo zbog roditeljskih odluka, a ako vi spadate u onu skupinu koja ne voli puno objašnjavati, ali zato voli da dijete živi prema vašim pravilima to bi lahko moguće mogao biti glavni i jedini okidač njihove ljutnje.

Vaše dijete vas gleda i kopira

Ljutnja je također jedan od osjećaja koji se mogu lahko kopirati. Možda toga i niste toliko svjesni, ali ako ste vi kao roditelj često ljuti na svijet oko sebe, na razloge, ljude i okolnosti, i vaše bi dijete moglo poprimiti slično ponašanje.

faktor.ba

Back to top button