2.600 djece na duha-namazu u Istanbulu

U sklopu manifestacije „Moja radost je u namazu“ u četvrtak se na jednom mjestu okupilo 2.600 djece iz 70. istanbulskih osnovnih škola i obavilo duha-namaz.

Ova manifestacija održava se četvrti put za redom, a osim različitih zabavnih sadržaja i igre, ima za cilj da ohrabri djecu na dolazak u džamije i obavljanje namaza.

Hulija Demir, direktorica jedne od škola koje su organizator manifestacije, kazala je: „Ovom manifestacijom želimo da usadimo djeci duhovne vrijednosti i patriotizam. Manifestacija nije ograničena samo na obavljanje namaza, nego je to sveobuhvatna svečanost u sklopu koje djeci dijelimo kolače, bojanke i održavamo zabavne umjetničke performanse u haremu džamije.“

Ova godina je dosta drugačija od prijašnjih, jer se broj djece koja učestvuju znatno povećao u odnosu na protekle tri godine.

„Prije tri godine u manifestaciji je učestvovalo tek oko 500 djece, a ove godine imamo 2.600. Nadamo se da će ih u narednim godinama biti još više“, objašnjava Demir.

Djeca koja su učestvovala u manifestaciji nosila su majice s natpisom „Dječiji glasovi uljepšavaju džamije“.

Kao krunu ove zanimljive i jedinstvene manifestacije 2.600 razdragane djece obavilo je duha-namaz u jednoj od istanbulskih džamija.

Pripremio: Abdullah Nasup

Back to top button