IAKO GA NIKO NIŠTA NIJE PITAO: DODIK SE OGLASIO O SITUACIJI U MAKEDONIJI! EVO ŠTA JE PORUČIO MAKEDONCIMA!

 

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik pozvao je danas na smirivanje političke situacije u Makedoniji, ističući da se u uvjetima postojeće pat pozicije neophodno baviti pitanjem političkog legitimiteta.

“Vrlo je loša vijest da se u Makedoniji dogodila eskalacija nasilja. Očigledno da je rovita politička situacija, odnosi ne mogu biti smireni, te je neophodan konsenzus svih političkih faktora u okviru Makedonije okupljenih oko predsjednika, što bi moglo da vodi ka smirivanju”, rekao je Dodik novinarima na Jahorini, prenosi Srna

On je istakao da je sudbina Makedonije uvijek bila u rukama njenih građana, neophodno je da tako i ostane, bez obzira na činjenicu da su izbori bili nedavno i da neke političke kombinacije usložnjavaju situaciju u toj zemlji.

“Mir je prioritet, pa i po cijenu da se zamrznu ti konflikti. Mir se mora čuvati i ne smije se dozvoliti eskalacija nasilja u bilo kom pogledu”, poručio je Dodik.

Na pitanje o mogućim refleksijama krize u Makedoniji na cijeli region, Dodik je odgovorio da je neophodno odustati od teze da je region ugrožen.

“Naravno da su roviti politički odnosi. Ali, roviti su i u nekim drugim regionima, pa niko ne govori o ugroženosti. Što se tiče BiH, šta je novo u odnosu na prije 10 godina – ista meta, isto odstojanje – politički usložena situacija, nesposobni organi BiH da bilo šta riješe”, rekao je Dodik.

On je dodao da je Republika Srpska usmjerena ka očuvanju mira i stabilnosti, te da ne povlači nijedan potez koji bi mogao biti razlog ili opravdanje bilo kome da razmišlja ili preduzme mjere za bilo kakve eskalacije.

Izvor: novi.ba

Back to top button