Radončićeva privatna vojska: Štite ga plaćenici koji su ratovali u Iraku i Afganistanu, bivši špijuni…

Svjedočeći ove sedmice na Sudu BiH u procesu protiv optuženih za ometanje rada pravosuđa Fahrudina Radončića, Bakira Dautbašića, Bilsene Šahman i Zijada Hadžijahića, svjedok Šefko Čomor, penzionisani radnik SIPA-e koji je hapsio Radončića početkom prošle godine, upitan je zašto je na hapšenju angažovan veliki broj policijskih specijalaca.

-Zato što smo imali informacije da Radončić ima brojno osiguranje koje je naoružano – kazao je Čomor.

No, u trenutku kada je Radončić uhapšen na cesti kod Tarčina dok se vraćao iz Crne Gore, uz njega je u službenom vozilu bio samo njegov stalni vozač i pratilac Adis Čarkadžić, koji Radončića prati tokom “redovnih posjeta” Sudu BiH. Čarkadžić je prije zaposlenja kod lidera SBB-a radio kao izbacivač u više sarajavskih ugostiteljskih objekata. Navodno ga je Radončiću svojevremeno preporučio Mirad Kebo dok su bili u prijateljskim odnosima. Čarkadžićeva tetka bila je dugogodišnja Kebina sekretarica.

Proslijeđivanje u turizam

Iako su se u posljednjih 20-ak godina u osiguranju i pratnji Fahrudina Radončića izmijenili deseci ljudi različitih profila i karijera, u posljednje vrijeme uz njega su najčešće trojica: pored Čarkadžića u njegovoj pratnji je i Jasmin Kučuković, koji je prije toga bio zaposlen kao portir u firmi “OBI”. Tu je i Radončićev dogogodišnji vozač Izet Lukovac. Donedavno je u “Avazu” kao vozač radio i njegov sin, Edin Lukovac, međutim njega je u sklopu “racionalizacije”, odnosno rasterećenja svojih troškova, Radončić proslijedio federalnoj ministrici turizmu Editi Đapo.

Slično je postupio, prebacio ih na državni budžet, Radončić i još nekoliko dugogodišnjih vozača, pratilaca, zaštitara. Tako je bivšeg pratioca Mirzu Bjelonju zaposlio u MUP KS na dužnost referenta za naoružanje. U MUP-u je uhljebio još jednog pratioca, Amera Serdarevića, koji prekomandovan u sektor za narkotike. Merdina Karkelju Serdarevića, bivšeg vozača-tjelohranitelja Radončlć je poslao u Direkciju za koordinaciju policijskih službi BiH.

Fahrini “pretorijanci”

Portal Slobodna Bosna nedavno je pisao o Rusmiru Krki, bivšem Radončićevom tjelohranitelju, koji je nakon što je SBB zagospodario Aerodromom Sarajevo prebačen u sektor kontradiverzione zaštite. Krka je prije dolaska u redove Radončićevih “pretorijanaca” nekoliko godina proveo kao plaćeni vojnik na ratištima širom svijeta, najviše u Iraku i Afganistanu. Radončić ga je otpustio iz svog osiguranja navodno zbog sklonosti narkoticima, što ga nije omelo da mu dodijeli odgovoran i dobro plaćen posao na Aerodromu. Oženjen je Lejlom Mujkanović, bivšom direktoricom SBB-a.

Još jedan plaćenik iz ratova u Iraku i Afganistanu godinama je bio uz Fahrudina Radončića. Riječ je o bivšem sarajevskom policajcu Senadinu Šabaniji. Šabanija je dobio otkaz u MUP-u zbog nekih mutnih poslova kojim se bavio, kao i pucnjave. Nakon povratka sa stranih ratišta pridružio se suborcu Rusmiru Krki kao Radončićev vozač i tjelohranitelj. Šabanija je za kratko vrijeme koliko je Radončić bio ministar sigurnosti bio zaposlen i u “Avazu” i u Ministarstvu sigurnosti. Nakon smjene Radončića, Šabanija se vratio starom poslu, otišao na ratišta na Bliskom Istoku.

Kao što se može vidjeti, Radončić je u posljednjih dvadesetak godina imao oko sebe pravu malu vojsku, nerijetko problematičnih ljudi, koji su se brinuli o njegovoj osobnoj sigurnosti. Iako mnogi od njih više nisu formalno vezani za njega i “Avaz”, po mišljenju poznavatelja predstavljaju njegov “rezervni ešalon” – nakon što je SBB ušao u vlast – pažljivo raspoređen na mnoge značajne funkcije u policijskom i sigurnosnom sistemu Bosne i Hercegovine, koje bivši šef i dalje kontrolira “za zlu ne trebalo”.

Izvor: Slobodna Bosna

Back to top button