Toma Nikolić otkrio šta će raditi kad prestane da bude predsednik Srbije

Nikolić se sa Vučićem dogovarao kako da nastavi da pomaže Srbiji prijateljstvom koje je ostvario sa predsednicima mnogih država, posebno Rusije i Kine. Otkriva i da najverovatnije neće imati nikakvu ulogu u SNS

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Odlazeći predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da se sa Aleksandrom Vučićem, premijerom i izabranim predsednikom Republike, dogovarao kako da nastavi da pomaže Srbiji prijateljstvom koje je ostvario sa predsednicima mnogih država, posebno Rusije i Kine.

– To ne znači da nastavljam političku karijeru, već radnu. Tako i zamišljam svoje angažovanje posle isteka mandata – rekao je Nikolić.

Povodom spekulacija da bi mogao da bude ambasador u Moskvi, savetnik za međunarodne odnose ili pak glavni pregovarač za Kosovo, Nikolić kaže da spekulacije nisu zasnovane na istini i da neće radi ništa od pomenutog.

Za sebe kaže da je bio najbolji i jedini demokratski predsednik Srbije u novijoj istoriji i da baš ništa ne bi promenio.

Upitan kako će izgledati primopredaja dužnosti, Nikolić je rekao:

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Biće u skladu sa zakonom i Aleksandrovim i mojim prijateljstvom i izvršićemo je 31. maja.

On, takođe, kaže da je bila ispravna procena SNS da Vučić može da pobedi na predsedničkim izborima.

Međutim, na pitanje ko, po njegovom mišljenju, ima energiju da zameni Vučića na mestu predsednika stranke, odgovara da ne zna.

Dodaje i da najverovatnije neće imati nikakvu ulogu u SNS.

Na pitanje o tome ko bi mogao da bude premijer, Dačić ili neko iz SNS, Nikolić kaže da se time ne bavi.

Foto: Tanjug/MSP/Ognjen Stevanović

Foto: Tanjug/MSP/Ognjen Stevanović

– Dogovoriće se i ja im za taj dogovor nisam potreban – rekao je on.

Povodom oslobađanja Ramuša Haradinaja on kaže da je njega oslobodila politička snaga u Evropi koja neprekidno pokušava da dokaže da je bila u pravu kada je samo Srbiju i Srbe proglasila za zločince i jedine krivce za sve ratove.

Upitan da prokomentariše situaciju u Makedoniji i mogućnost prelivanja situacije na Srbiju Nikolić kaže:

– Za Makedoniju je opasno sve što se u njoj dešava već 10 godina. Ne može da se prelije nigde, svaka država ima svoje probleme i način na koji ih odgovorni političari i građani rešavaju. Mi samo treba brižljivo da pratimo sve što se dešava i sačuvamo svoju teritoriju.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)