Da li je Anthony Joshua nasljednik Muhameda Alija? Ne, nije ni blizu

Da li je Anthony Joshua nasljednik Muhameda Alija? Ne, nije ni blizu

Fotografiju Anthonya Joshue nad posrnulim Vladimirom Kličkom mnogi su potrčali da usporede sa onom Muhameda Alija iznad nokautiranog Sonnya Listona.

“Historijski trenutak”, “Novi Muhamed Ali”, “Britanija ima svog Alija” i slično, neki su od naslova svjetskih medija danas.

Nažalost po euforiji sklone Engleze, osim sličnosti dvije fotografije, Anthony Joshua, uz svo dužno poštovanje, ne može stati u istu rečenicu sa najvećim bokserom u historiji, a on se zove Muhamed Ali.

Da se razumijemo, Anthony Joshua je veliki bokser strašnog udarca, sinoć je dokazao svjetsku klasu kada je na pod poslao “Velikog Vladimira”, a nema mnogo boksera na svijetu koji se mogu pohvaliti da su pobijedili Klička. Joshua će ući u historiju, već jeste, u to niko ne sumnja, ali nije i neće prići ni blizu onom što je u karijeri napravio Muhamed Ali.

Joshua je sinoć, u 28. godini života, objedinio tri svjetska naslova. Muhamed Ali je prvi put postao svjetski prvak 25. februara 1964. godine, kada je imao 22 godine. Joshua je u karijeri imao 19 borbi, Ali 61, Joshua je… Ma ne, zaista nema potrebe nabrajati razlike između dvojice boksera, jer je i svakom laiku jasno, Muhamed Ali je najveći svih vremena. Tačka.

Definitivno ne želimo umanjiti veliku pobjedu Joshue, ali poređenja sa Muhamedom Alijom su neukusna.

Isto kao što Wayne Gretzky nikada nije dobio nasljednika u hokeju, Michael Jordan u košarci, tako ni Muhamed Ali neće dobiti u boksu.

Neke legende je nemoguće dostići. Muhamed Ali je jedna od njih.


avaz.ba

Back to top button