Atletico novi osvetnički pohod protiv Reala počinje kao gost

Griezmann (Atletico Madrid) u akciji protiv Real Madrida u posljednjem ligaškom okršaju (Foto: EPA)

Liga prvaka, prva utakmica polufinala: Real Madrid – Atletico Madrid (20:45 sati, Santiago Bernabeu)

Želju da osvetu, odnosno plasman u finale, velikim dijelom ovjeri u prvoj utakmici otvoreno je izrazio trener Atletico Madrida Diego Simeone. “Ne želimo produžetke u uzvratu”, bio je jasan Argentinac.

Zinedine Zidane je izgovarao riječi od kojih niko ne širi zjenice niti aplaudira. Ništa posebno. A to je zapravo i ništa novo, jer od Francuza smo navikli da nije čovjek od velikih riječi, ali jeste od velikih djela. “Nismo favoriti kao što nije niko u nokaut fazi”, “Ako uradimo sve kako treba, vidjet ćemo šta će biti”, “Plasman u polufinale znači da si uradio nešto veliko, ali ovo je nova igra”, otprilike su ključne riječi Zidaneovog izlaganja.

Atletico mnogo žalio zbog Reala, Zidane održava harmoniju u ekipi

Nekako su izjave koje smo izdvojili možda i najlakše sredstvo za opis oba tima pred njihov novi gradski derbi.

Simeoneova izjava pokazuje i klasičnu prirodu ratobornih Jorgandžija, ali i njihov odnos prema Realu, timu koji, ne samo da je Atleticov gradski rival, nego je i tim zbog kojeg su u Atleticu najviše žalili u protekle tri godine.

Diego Simeone ne želi produžetke u uzvratu (Foto: EPA)

Diego Simeone ne želi produžetke u uzvratu (Foto: EPA)

Finale Lige prvaka 2014. godine Atleticu je izmaklo u sudijskoj nadoknadi meča kada je Real izjednačio na 1:1, a onda u produžecima pregazio Jorgandžije sa 4:1. Potom je u dvomeču četvrtfinala Real prošao sa ukupnih 1:0 da bi prošle godine slavio na penale. Teški porazi, jer Atletico su svaki put mrvice dijelile od slave.

Samo su navedene činjenice dovoljne da u Atelticu imaju neopisiv motiv za pobjedom, a šta kada se na to doda još njihov kvalitet, kao i ratnička priroda?

Izjava Realovog trenera još je jedan dokaz da on, namjerno ili ne, fokus ne želi stavljati na sebe. Zidane jeste ogromna ličnost u svijetu fudbala, ali on uopće ne plijeni veliku pažnju kao što se možda očekivalo. Čini se da je to njegov plan, jer fokus je na njegovim igračima. O njima se mnogo više priča i u toj priči njegov posao je da ih čini što sretnijima, a za sada mu jako dobro ide, jer Real je favorit za osvajanje La Lige i igra polufinale Lige prvaka u kojoj brani titulu.

Ipak, njegova izjava može se posmatrati i iz još jednog ugla, a to je onaj koji kaže da Real zapravo ni na terenu, kao ni u press sali, nije ubjedljiv. Ovdje govorimo o igri, ne o rezultatima generalno. Naime, Real mnogo puta od dolaska Zidanea odigra utakmicu ispod nivoa, utakmicu u kojoj mislite da su morali i mogli još, utakmicu u kojoj vise o koncu, ali utakmicu koju uglavnom i dobiju. Dakle, pobjeđuju uprkos tome što vas rijetko zadive igrom, rezultatom, karakterom…

Ratnici protiv neubjedljivog Reala koji skoro uvijek pobijedi

Atleticu će u ovom dvomeču vjerovatno pomoći i to što u ligi kao ni u nacionalnom kupu nemaju pritiska, jer nijedan trofej ne mogu osvojiti pa je njihov fokus samo na Ligi prvaka, dok Real bije bitku na dva fronta i to bi moglo trošiti Zidaneove izabranike.

Navedeni opisi otvaraju širok spektar različitih prognoza, jer ako vam se u jednom momentu čini da bi Atletico mogao biti u prednosti zbog toga što ima mnogo veće motive za pobjedom i što prvi meč igra u gostima, a to odgovara njegovom stilu igre, sjetit ćete se da je Real pod Zidaneovom palicom nezanemariv broj puta izgledao kao da nema više oružja za pobjedu, ali da je na kraju slavio.

Cristiano Ronaldo na treningu Real Madrida izgledao vrlo raspoloženo (Foto: EPA)

Cristiano Ronaldo na treningu Real Madrida izgledao vrlo raspoloženo (Foto: EPA)

Neki od primjera za konstatacije o Real Madridu su mečevi protiv Valencije u posljednjem kolu La Lige (lijevi bek Marcelo odlučio meč), prvo poluvrijeme protiv Bayerna u Minhenu (Bayern promašio penal za 2:0), gostujući meč protiv Napolija (Real postigao dva gola nakon kornera), pa čak i pobjeda protiv Sporting Gijona (pobjednički gol stigao u 90. minuti) sredinom aprila. Klimavo, ali i trijumfalno. Možda isto čeka i Jorgandžije željne osvete.

Povrede i suspenzije, potencijalni sastavi

Problem za Simeonea u ovom meču je izostanak povrijeđenog Juanfrana, kao i povreda Šime Vrsaljka zbog koje je upitan za ovaj meč. Riječ je o dva desna beka.

Kod Reala će ponovo nedostajati povrijeđeni Pepe, a neće biti ni Garetha Balea koji nije igrao ni Realov posljednji meč u Ligi prvaka, onaj protiv Bayerna kod kuće.

Real Madrid: Pepe, Bale (povrijeđeni).

Potencijalni sastav: Navas; Carvajal, Ramos, Varane, Marcelo; Kroos, Casemiro, Modrić; Isco, Benzema, Ronaldo.

Atletico Madrid: Juanfran, Giménez, Fernández (povrijeđeni), Vrsaljko (upitan).

Potencijalni sastav: Oblak; Hernández, Godín, Savić, Filipe Luís; Ñíguez, Koke, Gabi, Carrasco; Griezmann, Gameiro.

klix.ba
Back to top button