Brisel: Reis Kavazović razgovarao da Fredericom Mogherini

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović danas je u Briselu razgovarao s visokom predstavnicom Evropske unije (EU) za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom Evropske komisije Federicom Mogherini o doprinosu vjerskih zajednica evropskom putu BiH.

 

Kavazović je naglasio značaj održavanja nade o skorom pridruživanju balkanskih država EU živom i potrebu sprječavanja pokušaja da se Balkan pretvori u područje oko kojeg se otimaju velike sile, javlja MINA.

Mogherini još jednom je ponovila snažnu podršku evropskoj perspektivi BiH.

Tokom dana, reisu-l-ulema Kavazović se susreo i s potpredsjednicom Evropskog parlamenta (EP) Mairead McGuinness.

Tokom oba sastanka Kavazović je skrenuo pažnju na pokušaje politizacije borbe protiv nasilnog ekstremizma i radikalizma te potrebu izgradnje povjerenja ne samo u BiH nego i u regionu.

reis-kavazovic-mogh

On se sastao i sa članovima grupe „Prijatelji Bosne i Hercegovine“ u Evropskom parlamentu.

Prijatelji BiH je neformalna grupa parlamentarnih zastupnika koji pomažu BiH na njenom putu evropskih integracija.

Tokom dana Kavazović će se sastati i s Kristijan Dan Predom, specijalnim izvjestiteljem za BiH u Evropskom parlamentu.

Planirano je da se večeras Kavazović i delegacija Rijaseta u kojoj su Razim Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu i Muhamed Jusić, savjetnik reisu-l-uleme za odnose sa medijima te Seinaid ef. Kobilica, predstavnik IZ u BiH u institucijama EU, susretnu i sa članovima Zajednice koji žive i rade u gradu Antwerpen i koji tamo imaju svoj džemat.

(Bportal.ba)

 

Back to top button