U tuzlanskim naseljima pokrenuta stara klizišta

U tuzlanskom naselju Brčanska Malta i naselju Smajići u Pascima pokrenuta su dva stara klizišta, a stanari obližnjih kuća strahuju za svoje objekte mada iz Uprave civilne zaštite Grada Tuzla postoje uvjeravanja da rizik te vrste još ne postoji.

U naselju Smajići u Gornjim Pascima klizište koje je pokrenuto nastalo je u martu 2015. godine, a porodična kuća i imanje Hazima Smajića nalaze se nadomak njega.

Smajić kaže da se zemljište i dalje pomjera te da ono ugrožava njegovu kuću iako nadležni tvrde da je kuća daleko od mjesta pomjeranja zemljišta.

– Međutim bunar nije daleko i od njega idu cijevi koje su pomjerene od pucanja – pojašnjava Smajić.

U strahu od najgoreg, Smajić pronalazi vlastita rješenja skupljajući vodu s oluka krova da se ona ne bi slijevala na tlo i da se klizište ne bi širilo, a neke od novih rupa je zatrpao.

Smajići od nadležnih očekuju da klizište bude sanirano, a šef Odjeljenja za zaštitu i spašavanje Civilne zaštite Tuzla Miralem Mulać kaže da će se u narednom periodu uraditi određena zaštita da ne dođe do proširenja klizišta, dok se ne odabere izvođač radova putem tendera.

I stanari nekoliko objekata u ulici Bajrama Malkočevića u Tuzli u naselju Brčanska Malta imaju slične strahove, a nakon što su obavijestili policiju i Gradsku upravu civilne zaštite geolozi su izašli na teren i sagledali trenutno stanje.

Radi se o klizištu aktiviranom 1997. godine, ali za sada neće biti interventne sanacije jer ona, tvrde stručnjaci, ne bi dala rezultate, dok detaljnija analiza klizišta podrazumijeva i izradu nove projektne dokumentacije izrade i sanacije potpornog zida dužine 30 metara koji je podignut nakon prvog aktiviranja klizišta.

Mulać pojašnjava da su građani napravili nelegalno visoki nasip kako bi spojili dva puta ispred objekata jer je postojalo prilaz sa sjeverne i južne strane što je dodatno opteretilo zemljište.

Izražena je nada da obilnijih kiša u maju neće biti iako je taj mjesec, posljednjih godina, bio kišovit.

Autor: (Fena)

Back to top button