BIJEDA BH. POLITIKE: ODMETNUTA ČETVORKA SDA, ZAJEDNO S DODIKOVIM SNSD-OM, NAMJERAVA OBEZGLAVITI ZASTUPNIČKI DOM!

 

SNSD već dulje vremena bezuspješno pokušava smijeniti predsjedavajućeg Zastupničkog doma Šefika Džaferovića, no sada su nadomak tog cilja jer će ih u tome podržati četvorica bošnjačkih zastupnika, Senad Šepić, Salko Sokolović, Sadik Ahmetović i Šemsudin Mehmedović.

Od izbora 2016. godine do danas, zastupnici SNSD-a u nekoliko navrata bezuspješno su pokušavali okupiti ad hoc parlamentarnu većinu za smjenu predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH Šefika Džaferovića, optužujući ga za navodne ratne zločine na temelju sumanutih insinuacija Mirsada Kebe.

 

Po svemu sudeći,  o smjeni Šefika Džaferovića ponovo će se raspravljati 10. maja, ali ovoga puta njegovu smjenu ne traže zastupnici opozicionog SNSD-a nego zastupnici vladajuće koalicije iz SDS-a,  pod optužbom da je Džaferović na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma prekršio Poslovnik o radu kod glasanja o setu zakona o akcizama. U istom paketu SDS će tražiti i smjenu Džaferovićeve zamjenice Borjane Krišto.

 

Prigovor SDS-a da su Šefik Džaferović i Borjana Krišto prekršili Poslovnik o radu posve je neutemeljen a predložene sankcije nesrazmjerne razini navodnog prekršaja.

 

U ovu krajnje opasnu igru SDS-a koju je osmislio Mladen Bosić, koji je uz Džaferovića i Krišto treći član Kolegija Zastupničkog doma, po svemu sudeći uključit će se četvorka odmetnutih zastupnika SDA, Senad Šepić, Salko Sokolović, Sadik Ahmetović i Šemsudin Mehmedović, koji će iz posve drugih razloga podržati smjenu Šefika Džaferovića, a po automatizmu i Borjane Krišto. „Četvorka“ se zbog ona tri žuta i jednog crvenog kartona želi po svaku cijenu osvetiti čelnicima SDA, među kojima Džaferović (inače dopredsjednik SDA) figurira kao čovjek od najvećeg povjerenja stranačkog šefa Bakira Izetbegovića.  

 

Vjerovatno će im se pridružiti i zastupnici opozicionog SDP-a, rukovođeni logikom „što gore to bolje“ kojom ih je trajno zarazio bivši lider Zlatko Lagumdžija. U prilog tome govori i činjenica da se posljednjih dana intenzivno druže samoproglašeni lider četvorke Senad Šepić i SDP-ov šef Kluba Saša Magazinović. Velika je vjerovatnoća da će im se pridružiti i zastupnici DF-a, pa je gotovo izvjesno da će Dodikov SNSD napokon okupiti ad hoc većinu dovoljnu za rušenje Džaferovića.

 

No, pravi problem nastao bi tek tada, jer je potpuno jasno da ne postoji parlamentarna većina za izbor drugog predsjedavajućeg umjesto Džaferovića, pa bi se moglo desiiti da Mladen Bosić sam predsjedava Zastupničkim domom do isteka mandata!

 slobodna-bosna.ba
Back to top button