Mektić: Smanjiti broj osoba koje se štite, ali i zaštititi one čija je sigurnost ugrožena

Uputstvo koje uređuje pitanje osiguravanja visokopozicioniranih zvaničnika u BiH, a koje je na snazi od 2005. godine, uskoro bi, saznaje Faktor, moglo biti promijenjeno.

 

Dragan Mektić

Dragan Mektić

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, prema pomenutom Uputstvu, trenutno vrši fizičku i tehničku zaštitu 27 osoba na nivou BiH i to se odnosi na članove Predsjedništva BiH, predsjedavajućeg i ministre u Vijeću ministara BiH, članove kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, glavnog tužioca Tužilaštva BiH, predsjednika Suda BiH, te osobe koje se štite po odluci direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Da će Uputstvo uskoro biti izmijenjeno, potvrdio nam je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

– To je odluka koju donosi Vijeće ministara BiH. Mi već radimo na sadržaju te odluke. Formirana je Radna grupa, koja ima zadatak da napravi prijedlog sadržaja odluke, kojeg će razmatrati Vijeće ministara BiH – kazao je Mektić za Faktor.

Ministar sigurnosti je naglasio kako postoje određena suprostavljena mišljenja kada je sadržaj novog uputstva u pitanju, te da se radi o nekim “tehničkim procedurama”. Jedna od tih procedura bi, otkriva Mektić, mogla biti mogućnost zaštite zvaničnika i njihovih porodica ukoliko postoje indicije da je njihova sigurnost ugrožena.

– Ja lično smatram da treba smanjiti broj osoba koje se štite, kao i broj vozila i osoblja koji se koriste pri zaštiti tih osoba. Na taj način bi značajno umanjili troškove. S druge strane, trebamo ostaviti otvoren prostor da osiguramo zaštitu visokopozicioniranim zvaničnicima ili članovima njihovih porodica ukoliko postoje indicije da je njihova sigurnost ugrožena – objasnio je Mektić.

VEZANA VIJEST – Policija dobila 31 informaciju o prijetnjama Bakiru Izetbegoviću

Mektić nije mogao precizirati kada bi Vijeće ministara BiH moglo razmatrati sadržaj novog uputstva o zaštiti visokopozicioniranih zvaničnika, ali da bi se njegova radna verzija u narednih nekoliko sedmica trebala naći u njegovim rukama.

– Još se o tome razgovara, a očekujem da će Radna grupa za 15 do 20 dana dostaviti meni prijedlog sadržaja te odluke, pa ćemo o tome razgovarati – izjavio je ministar sigurnosti BiH.

Back to top button