Skandalozan tekst bivšeg američkog obavještajca i stručnjaka za sigurnost: Bosna je pseudodržava koja se treba podijeliti!

Ugledni engleski list “Observer” objavio je skandaloznu kolumnu američkog stručnjaka za sigurnost, John Schindlera u kojoj se poziva na raspad BiH, koju ovaj navodni stručnjak nazova “pseudodržavom”.

On u svojoj kolumni upozorava na prevelik uticaj Rusije na Jugoistočnu Evropu, te ističe kako bi Zapad trebao ispravljati svoje greške koje je ranije pravio na Balkanu, dok to nije učinio Kremlj.

U svojoj prethodnoj kolumni objasnio sam  kako rastući metež na Balkanu prijeti ponovnom haosu i ratu u ovoj “ionako problematičnoj regiji, kao i ponavljanje nasilnih 1990.-tih godina, a možda čak i gore”.

– Miješanje Rusije u dešavanja na Balkanu može da gurne siromašna društva “preko ivice”, što ugrožava cijelu jugoistočnu Evropu, a Zapad mora da popravi štetu koju je nanio tokom raspada Jugoslavije – navodi Schindler, koji je nekad radio i za američku tajnu službu, NSA.

Kako navodi u svom tekstu, u interesu Zapada je da začepi gnojne krize na Balkanu – prije svega u Makedoniji – prije nego što one izmaknu kontroli.
– To će zahtijevati da ruske malverzacije u regiji budu na podnošljivom nivou, ali i da se NATO i EU suoče sa stvarnošću, s obzirom da rješenja koja su nametnuli bivšoj Jugoslaviji 1990-ih godina više nisu u funkciji. Zaista, oni čine veliki dio problema koji danas ugrožava jugoistočnu Evropu – piše Schindler, te nastavlja:

– Glupave Kremljanske špijunske igre su nešto što je trenutno najzgodnije za uraditi, a NATO sigurnosne službe mogu pomoći lokalnim partnerima u razotkrivanju ruske špijunaže, propagande i subverzije. NATO mora da pomogne jugoistočnoj Evropi da se odupre agresivnim potezima, poput pokušaja državnog udara u Crnoj Gori prije nekoliko mjeseci – kaže u svom autorskom tekstu Schindler.

On dalje navodi kako bi prvi korak trebao  biti poništavanje grešaka iz prošlosti, odnosno štete koja je nanesena na “krhoticne Jugoslavije”.

observer

Faksimil teksta na “Observeru”

– NATO snage, koje je predvodio Washington, zaslužne su za ozbiljan ulazak u rat u Bosni 1995. i stavljanje tačke na tu bratoubilačku noćnu moru.
Mi jesmo bolje postupili na Kosovu četiri godine kasnije, zaustavivši taj ružni etnički rat prije nego što je došlo do potpunog genocida – ističe on.

U drugom dijelu teksta, Schindler iznosi radikalne ideje.

– Širom bivše Jugoslavije NATO i EU su insistirali na očuvanju unutrašnjih granica propalog komunističkog režima, iako one predstavljaju birokratski hir komunističkih funkcionera, a ne etničke realnosti. Takav pristup osuđen je na propast – piše Schindler.

On smatra da je Josip Broz Tito držao Jugoslaviju na okupu „kombinacijom karizme, političkog talenta i veoma neprijatne tajne policije, što ne posjeduju ni NATO niti EU.

– Došlo je vrijeme da Zapad prizna svoj neuspjeh i da da jugoistočnoj Evropi ono što joj zaista treba, normalne države-nacije sa koherentnim granicama, ali je za to potrebno prepraviti Titovu mapu – piše Schindler, te nastavlja:.

– Krenimo od BiH, pseudodržave koja se nikada nije oporavila od katastrofe koja je trajala od 1992. do 1995. godine. Milijarde dolara zapadne pomoći nestale zahvaljujući velikoj korupciji i kriminalu. Podijeljena između muslimansko-hrvatske Federacije i Republike Srpske, Bosnu su stvorili Amerikanci u Daytonu. Dayton je trebao biti kratkoročni lijek za krvave rane u Bosni, ali je vremenom to postalo trajno, iako niko u ovoj zemlji to ne želi. Neka se Republika Srpska pridruži Srbiji, kao što to odavno želi. Niko ne može racionalno objasniti zašto granice Srbije iz vremena komunizma mogu da se mijenjaju, a granice BiH ne mogu – navodi Schindler.

Schindler smatra da ostatku BiH treba omogućiti da ide svojim putem i da po ubrzanoj proceduri bude primljena u članstvo NATO i EU.

– Zapad mora odustati od fantazije da dugoročni mir na Balkanu može biti postignut izolovanjem Srbije – dodaje Schindler.

Prema njegovim riječima Putin na Balkanu trenutno pokušava da izazove probleme, ali da se od Moskve može očekivati saradnja u razmjeni teritorija na Balkanu ukoliko Kremlj bude smatran ravnopravnim partnerom.

AVAZ.BA

Back to top button