General bojnik Ivo Jelić: Milošević i Tuđman 42 puta dogovarali stvaranje velike Hrvatske i velike Srbije

General bojnik Ivo Jelić, osnivač i komandant 4. gardijske brigade Hrvatske vojske i heroj Domovinskog rata iznio je šokantne detalje iz ne tako daleke historije.
Odgovarajući na pitanja novinara Slobodne Dalmacije, Jelić je otkrio kako su se, svojevremeno, Slobodan Milošević i Franjo Tuđman sastali čak 42 puta kako bi se dogovarali o stvaranju velike Hrvatske, odnosno velike Srbije.
“Njih dvojica su se tokom rata sastali 42 puta. Je li se za vrijeme Drugog svjetskog rata Hitler ikada sastao sa Čerčilom? Ili sa Staljinom? Sastali su se samo jednom ministri spoljnih poslova Ribentrop i Molotov, da se dogovore o nenapadanju i podjeli Poljske. U slučaju Tuđmana i Miloševićeve ponude suština je podjela Bosne, to je jedini razlog njihovog sastajanja. Iz tog ratnog saveza trebala je da se rode velika Srbija i velika Hrvatska, s granicama na rijeci Bosni i Neretvi, kao što pokazuje i Tuđmanova salveta koja je danas u Hagu. Mnogo je pitanja i nedoumica u vezi sa tim. Recimo, mi smo na početku rata imali Zapovjedništvo za sjevernu i srednju Dalmaciju, a gdje je južna? Nije je bilo, jer je sve južno od Neretve trebalo da pripadne velikoj Srbiji”.
saff.ba
Back to top button