Najbolja hrana za početak dana na raznim meridijanima

Nutricionisti otkrivaju najbolje tradicionalne namirnice koje možete doručkovati na različitim meridijanima.

Stručnjaci kažu da je tajna zdravog doručka u tome da ga ispunite što je moguće većim brojem nutrijenata.

U idealnim okolnostima, trebalo bi da sadrži integralne žitarice, neki izvor proteina, povrće i voće. Količina zavisi od vaše visine, težine, pola i nivoa aktivnosti.

Najgore što možete da uradite jeste da preskočite doručak, jer su velike šanse da ćete posegnuti za nečim nezdravim kada ogladnite oko podneva.

Ovo su predlozi za zdrav doručak u raznim zemljama sveta:

Južnoafrička Republika

Južnoafrikanci doručkuju neku vrstu kaše koju zovu putu pap. Ona se pravi od kukuruza, ali i od drugih žitarica. Jede se s mlekom i bogata je vlaknima. Odličan je izbor ako ne nameravate da dan započnete preslanim ili preslatkim obrokom.

Indija

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

U Indiji se jede prilično začinjen doručak, obično uz beskvasni (roti) hleb, sa umacima na bazi jogurta ili voća. Pošto su vrlo aromatični, brzo ćete se zasititi.

Južna Koreja

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Doručak u Koreji se ne razlikuje od drugih obroka u toku dana, pa je sasvim uobičajeno da se za doručak pojede supa i komad ribe sa pirinčem. Namirnice su obično nemasne, ali bogate proteinima, pa vas duže čine sitim.

Island

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Činija ovsene kaše je najčešći doručak na Islandu. Ovas vam pruža dragocena vlakna koja su važna za zdravlje digestivnog trakta i snižavanje holesterola.

Sredozemlje

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Mediteranska dijeta je dokazano dobra za zdravlje, a u zemljama Sredozemlja za doručak se obično jede voće, povrće, integralne žitarice, maslinovo ulje i riba. Dobar primer je španski doručak – pan con tomate (hleb sa paradajzom). Reč je o namazu od paradajza koji se nanosi na tostiran hleb. To je daleko zdraviji izbor od bilo kog džema, a pruža vam i antioksidanse poput likopena.

Tradicionalni engleski

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Možda nekom tradicionalni engleski doručak deluje preobilno, ali je zapravo dobar način da započnete dan. U tanjiru bi u tom slučaju trebalo da vam se nađe – jedna kriška manje masne slanine, kobasica, grilovani paradajz i pečurke i poširano jaje sa čašom sveže ceđenog soka od pomorandže i tostom.

Iz takvog obroka dobićete pregršt nutrijenata, vitamina A, B i C, gvožđe, cink… Uz to, takva kombinacija će vas dugo držati sitim.

b92.net

Back to top button