Ovih vam devet znakova poručuje da ste pod opasno prevelikim stresom

Budite oprezni i počnite rješavati probleme, jer ne želite dodatno narušavati vlastito zdravlje

 

Kao što već dobro znamo, stres je uzročnik brojnih bolesti s kojima ga na prvu možda i ne bismo povezali. No, unatoč tome što smo svjesni da je stres ogroman problem kojeg trebamo riješiti, mi ga ne rješavamo… A ovih vam devet znakova govori da ste pod prevelikim stresom i da biste zaista trebali usporiti, razmisliti i pomoći sami sebi.

1. Smanjeni libido

Stres uvelike smanjuje libido, zato što smanjuje količinu hormona koji potiču seksualnu želju, a u ekstremnijim slučajevima može uzrokovati i impotenciju. I stoga pod hitno morate naći način kako se opustiti i ponovno uživati u seksu, a također biste o ovom problemu trebali otvoreno porazgovarati s partnerom ili partnericom te pronaći najkvalitetnije rješenje.

2. Gubitak kose

Prema tvrdnjama Carolyn Jacob, medicinske direktorice i osnivačice Chicago Cosmetic Surgery and Dermatology centra, svakodnevno gubimo i do 100 vlasi kose bez da to uopće primijetimo. I da, stres je glavni uzrok tome, s obzirom da ima sposobnost poremetiti normalne tjelesne i psihološke funkcije. S vremenom se količina izgubljene kose sve više povećava, a upravo zato što se naše tijelo nosi s opasno prevelikim stresom.

3. Promjene raspoloženja

Stres utječe na hormone, što se zatim manifestira u čestim promjenama raspoloženja. A mogu se pojaviti i anksioznost, opsesivno-kompulzivni poremećaj, razne ovisnosti i ostali problemi s mentalnim zdravljem.

4. Opsesija poslom

Zbog stresa se često previše fokusiramo na posao, financije i slične obveze, a najbolji način da to riješimo jest da se jednostavno malo odmaknemo od spomenutog. Jer, previše razmišljanja o poslu i poslovnim obvezama samo povećava probleme i povećava šansu za raznim psihičkim i fizičkim oboljenjima. I zato – pokušajte što više vremena provoditi s obitelji, prijateljima i u relaksaciji.

5. Kilogrami koji variraju

Stres uzrokuje varijacije u kilaži, pa tako u određenim trenucima može dovesti do gubitka apetita, pa samim time i gubitka kilograma, dok u drugim situacijama dovodi do povećanja apetita zbog čega pretjerano jedemo i dobivamo kilograme.

6. Problemi sa spavanjem

Da, ovo je prilično jasno. A kad su tu problemi sa spavanjem, tu su i problemi s umorom i smanjenom koncentracijom tijekom dana. Stoga isprobajte jogu, meditaciju, vježbanje, šetnju prirodom – sve što možete kako biste smanjili stres i ponovno vratili zdrav san.

7. Anksioznost i razdražljivost

A ako se ove probleme na vrijeme ne liječi, mogu prerasti i u nešto puno opasnije…

8. Smanjenje strpljenja

Da, ljudi koji su pod prevelikim stresom često imaju vrlo malo strpljenja, ljuti su, iritira ih sve oko njih i nemaju puno razumijevanja za okolinu. Stoga morate pod hitno pronaći rješenje stresa, jer ćete se inače dovoditi u nepotrebne sukobe s ljudima koje volite, a to nikako ne želite.

9. Fizička bol

Bol u cijelom tijelu, glavi, prsima, artritis, bol u mišićima, bol u trbuhu, proljev… Svi se ovi problemi mogu javit kad se stres počne manifestirati i na naše fizičko zdravlje.

A kako biste popravili zdravlje i na vrijeme spriječili ozbiljnije probleme, pokušajte pronaći i eliminirati uzročnike stresa iz svog života. Pronađite ono što volite i posvetite se tome, družite se s obitelji i prijateljima, okružite se pozitivnim ljudima i pozitivnom atmosferom, a možete potražiti i stručnu pomoć – i toga se nikako ne biste smjeli sramiti, jer vam to može samo pomoći.

Net.hr

Back to top button