POČEO JE SVJETSKI CYBER RAT: NJEMAČKA OZBILJNO OPTUŽUJE RUSIJU, ALI CIJELI SVIJET SE PITA SAMO JEDNO – KO JE GUCCIFER 2.0.?

Šef njemačke obavještajne agencije optužio je Rusiju da skuplja “ogromnu bazu političkih podataka koristeći cyber napade”.

Hans-Georg Maassen, predsjednik BfV agencije, dodao je kako Kremlj želi iskoristiti te podatke kako bi utjecao na izbore u Njemačkoj koji se održavaju ovog septembra.

– Velika količina podataka je ukradena u maju 2015. godine kada je izvršen cyber napad na Bundestag i Donji dom parlamenta – rekao je Maassen.

Odgovornost za ove napade preuzela je hakerska grupa APT2 8, koju zapadne obavještajne službe povezuju s ruskom vladom.

Prepoznali smo da je ova kampanja dirigovana iz Moskve. Njihov je cilj utjecati na rezultate izbora, slično kao što se to desilo tokom predsjedničkih izbora u SAD. Pretpostavljamo da iza svega stoji Kremlj – dodao je.

Zvanični Berlin provjerava kakve su im pravne opcije, kako bi uništili servere s kojih su izvedeni cyber napadi

– Vjerujemo da je neophodno da smo u poziciji da izbrišemo te servere s kojih su izvršeni napadi – dodao je Maassen.

On je dodao kako njemačke obavještajne agencije imaju saznanja da u napadima učestvovale brojne hakerske grupe, među kojima APT10, APT28 i APT29.

Međutim, s druge strane, u hakerskim krugovima kruži jedna sasvim druga priča.

Naime, na platformi Traxxload, koja egzistira samo na Dark webu, prije nekoliko mjeseci je objavljen izvještaj o hakerskim napadima na štab Demokrata tokom predizborne utrke u SAD, kao i cyber napadima na institucije Njemačke, Francuske, Turske i Mađarske, gdje je odgovornost za ove napade preuzela misteriozna hakerska grupa Guccifer 2.0.

Guccifer 2.0. je postavio kompletan log upada u e-mailove Demokrate Johna Podeste, što govori u prilog tome da oni zaista stoje iza napada, a ne grupe “Fancy Bear” (poznatija kao APT28) i “Cozy Bear” (APT29), pa se vjeruje da oni stoje i iza napada na njemačke servere.

Međutim, niko ne zna ko se krije iza imena Guccifer 2.0., ali stručnjaci za internet sigurnost tvrde da ova grupa posjeduje “izvanredno znanje i tehniku”.

Zapadne obavještajne službe vjeruju, ali nemaju dokaza, da Rusija stoji iza Guccifera 2.0., ali su to demantirali i Kremlj, ali i ova hakerska grupa, kao i osnivač Wikileaksa Julian Assange, kome je Guccifer 2.0. proslijedio ukradene e-mailove, koji su u konačnici koštali pobjede Hillary Clinton na izborima u SAD.

Hakeri, koliko god to nevjerovatno zvučalo, postaju najvažniji dio predizbornih kampanja u svijetu, a korištenje black hata (hakerskih krađa op.a.), postaje sve moćnije i sve važnije oružje u političkim borbama, izborima i referendumima.

izvor: avaz.ba

Back to top button