Šta raditi kad zagrmi i kako pomoći žrtvi udara groma

Stručnjaci kažu da su gromovi opasni po život i da, u slučaju udara, treba hitno zvati medicinsku pomoć.

Verovatnoća da vas udari grom iznosi 1:625 000, a smrtnost od udara groma kreće se od 10 – 30%.

“Grom je strujni tok naelektrisanih čestica, koji iz visokih slojeva atmosfere ide ka zemlji ili između oblaka, u tom smislu unutar njega postoji visoki napon i udar groma je u principu opasan po život ljudi, a normalno nanosi i štetu objektima“, rekao je Nedeljko Todorović iz RHMZ.

Žrtvi udara groma može se istog trenutka prići, jer ne predstavlja opasnost po onog ko joj ukazuje pomoć. A šta se dešava u telu nakon udara groma i kako pomoći žrtvi?

Pre svega oštećenje tkiva, u smislu opekotina, što i jeste najčešća pojava, ali može uticati i na kompletan metabolizam, odnosno na stanje organizma, do prestanka srčanog rada, disanja i gubitka svesti. Ukoliko je pacijent bez svesti, ne diše, potrebno ga je postaviti na bok, tako da se obezbedi ukoliko je moguće da diše, jednostavno da se ne zablokira disajni put i pozvati hitnu pomoć“, rekao je ranije Željko Baćević iz Hitne pomoći.

Pred nama su letnji meseci, a samim tim i sezona grmljavinskih nepogoda, a nevreme sa grmaljavinom već tutnji Srbijom.

Kuća Ljiljane Stojiljković (62) u Donjem Međurovu kod Niša zapalila se u petak popodne nakon udara groma tokom nevremena.

Udar groma u kuću u Donjem Međurovu, desio se samo dva dana nakon što je tokom nevremena grom ubio dvojicu ribolovaca u susednom Malošištu.

U Srbiji godišnje od udara groma pogine između 10 i 20 ljudi, pa mere predostrožnosti nisu na odmet. Ukoliko se u toku 30 sekundi nakon munje čuje udar groma, potrebno je ući u zatvoren prostor, izbegavati kontakt sa metalnim objektima i tekućom vodom, a sve električne uređaje bi trebalo isključiti. Ukoliko ste pak na otvorenom, sklonite se sa otvorenih polja i izbegavajte visoka stabla koja lako privlače grom.

b92.net

Back to top button