5 briga buduće mame

5 briga buduće mame

Mučnina je jedan od najvećih problema budućih majki, iako obično ne traje duže od prva tri-četiri mjeseca trudnoće. Nemojte se prisiljavati na jelo, već samo vodite računa da se želudac ne stisne. Kako biste ga održali aktivnim, jedite manje i blago začinjene obroke svakih nekoliko sati.

Svaki obrok treba uključivati porciju voća ili povrća. Ako nemate mučnine, možete nastaviti s uobičajenim načinom prehrane, ali smanjite unos masnoća i šećera.

Zubi

Zbog fizioloških i hormonalnih promjena do kojih dolazi u trudnoći, česta je pojava blaga otečenost i krvarenje desni, koje su u takvom stanju podložnije bakterijskim upalama.

To je dovoljan razlog da već u početku trudnoće obavite stomatološki pregled te nastavite s redovnim kontrolama. Stomatolog će procijeniti trebate li uzimati flour i odrediti koliko često treba obavljati temeljito čišćenje zuba i usne šupljine. Čišćenja se mogu obavljati tokom cijele trudnoće, jer ne uključuju uzimanje nikakvih lijekova.

Pregledi

Toksoplasmoza, citomegalovirus i rubeola najopasnije su bolesti za trudnice, jer mogu izazvati oštećenja ploda. Čim otkrijete da ste trudni, dogovorite termin za osnovne liječničke pretrage koji će pokazati je li u toku neki upalni proces u tijelu te je li vaša trudnoća rizična.

Budu li nalazi potvrdni, morat ćete biti oprezniji u trudnoći i pridržavati se određenih pravila prehrane kako biste izbjegli opasnost obolijevanja od toksoplasmoze: trebali biste izbjegavati sirovo meso, trajne i polutrajne mesne proizvode te sirovo povrće, osim ako nije temeljito oprano i dezinficirano.

Folna kiselina

Folnu kiselinu treba uzimati od prvog dana trudnoće, jer je ona vaš glavni saveznik u borbi za prevenciju bolesti povezanih s leđnom moždinom djeteta. Folnu kiselinu možete kupiti u apoteci, a liječnik će odrediti dozu.

Ultrazvuk

Ginekolog će odrediti i kada je potrebno obaviti prvi ultrazvučni pregled, obično je to osam sedmica nakon posljednje menstruacije. Tim se pregledom kontrolira ritam otkucaja srca ploda kako bi se isključila mogućnost postojanja teških bolesti, ali i da se utvrdi tačan datum začeća.

Način života

Čim otkriju da su trudne, žene instinktivno osjete potrebu da promijene način života i odreknu se nekih navika. U stvari, rizična su samo prva tri mjeseca trudnoće i to posebno  ženama koje čekaju prvo dijete. Ali, i u tom periodu opasnost od spontanog pobačaja vrlo je mala, osim ako ne postoje posebni zdravstveni problemi.

avaz.ba

Back to top button