Ko je novi predsjednik Francuske: Bankar osvojio Elisejsku palaču

Novi predsjednik Francuske Emmanuel Macron 39-godišnji je lider političke stranke En Marche! (Naprijed!), koju je osnovao prošle godine kade se odlučio kandidirati za predsjednika.

Prethodno je kao član Socijalističke stranke bio ministar ekonomije u vladi Manuela Vallsa, ali je dao ostavku kada je krenuo u kampanju.

Donedavno potpuno nepoznat političar stekao je veliku popularnost progresivnim i liberalnim stavovima, kojima je parirao usponu desničara Marine Le Pen.

Karijeru je počeo kao investicijski bankar iz Amiensa iz miljea francuske elite. Bio je i savjetnik bivšeg predsjednika Francoisa Hollandea.

Macronov politički program je dugo bio nepoznanica, iako je u javnosti iznosio liberalne i reformističke stavove, a mnogi ga smatraju socijaldemokratom. Pažnju je privukao još 2015. godine kada je javno zatražio da državni službenici budu plaćeni po učinku.

No, kao novo lice, otvorenih političkih pogleda, proevropski i reformski orjentiran političar bio je najsnažniji odgovor desnici na čelu sa Marine Le Pen. Mnogi analitičar smatraju da je upravo to bilo ključno u njegovom usponu i pobjedi na izborima za petogodišnji predsjednički mandat u Elisejskoj palači. Kao ministar se zalagao za promjene koje koriste poslovnom svijetu i privrednicima.

Tokom kampanje zagovarao je evropske vrijednosti, ostanak u EU i NATO, ali i neophodne reforme u Evropskoj uniji. Podršku su mu, još kao kandidatu, pružili brojni visoki svjetski zvaničnici poput Angele Merkel, Baracka Obame i Jeal Claude Junckera.

Rođen je u dobrostojećoj porodici dvoje ljekara, a kao mladić je prošao elitne škole i univerzitete i na kraju se zaposlio u državnoj službi. Prvobitno ju je napustio kako bi radio za mnogo veću plaću u banci “Rothschild & Cie Banque“, ali se potom ponovo vratio i bio finansijski inspektor.

Macron je u braku s Brigitte Trogneux koja mu je bila učiteljica u srednjoj školi i poznaje je od svoje šesnaeste godine. Vezu su počeli kad je on postao punoljetan. S obzirom na dobnu razliku od 24 godine, njihov je brak stalna tema tabloida i medija.

Macron je postao najmlađi šef francuske države od Napoleona do danas.

fokus.ba

Back to top button