Rusi spremili 227 miliona KM, BiH kasni s ratifikacijom sporazuma

Rusi spremili 227 miliona KM, BiH kasni s ratifikacijom sporazuma

Predsjedništvo BiH: Još nije zakazana sjednica (Foto: Arhiva)

Kada je 21. marta potpisan sporazum o izmirenju klirinškog duga Bosni i Hercegovini, zamjenik ministra finansija Rusije Sergej Storčak je tada naveo da će dug biti isplaćen u roku od 45 dana. Taj rok je jučer istekao, ali novac nije stigao.

To se nije dogodilo prvenstveno zbog kompliciranosti procedura u našoj zemlji i sporosti državnih institucija. Zbog toga je više od 227 miliona maraka, koliko bi naša država trebala dobiti, još na čekanju.

Ispoštovati rok

Sa bh. strane sporazum o izmirenju duga potpisao je ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda. Od tada se čeka da ga sve nadležne institucije ratificiraju. Kako je za „Avaz“ kazao Bevanda, novac na račune u BiH može stići tek nakon ratifikacije sporazuma.

bevanda

Bevanda: Komplicirana procedura

– Novac bi trebao biti uplaćen u roku od 45 dana od ratifikacije. Izjava o uplati do 5. maja bila je procjena ruske strane. Još je u toku proces ratifikacije, a nakon Predstavničkog, jučer (prekjučer, op. a.) sporazum je ratificirao i Dom naroda Parlamenta BiH – pojasnio je Bevanda.

On je dodao da to znači da je ostalo da sporazum ratificira Predsjedništvo BiH, nakon čega će početi teći rok od 45 dana.

– Nažalost, takva je kod nas procedura. Da su svi bili malo brži, mogao se ispoštovati i ovaj rok koji je navodila ruska strana. Bitno je da je Parlament zadovoljan sporazumom, tako da je veći dio posla završen – naglasio je Bevanda.

Nekoliko mjeseci

Ipak, posljednja sjednica Predsjedništva BiH održana je 11. aprila, i to nakon skoro tri mjeseca pauze. Još je nepoznato kada će biti održana naredna.

Što se tiče priliva novca po osnovu klirinškog duga, u idealnom scenariju on bi u BiH mogao stići tek za dva do tri mjeseca, a sve će ovisiti o sjednici Predsjedništva BiH, koja je sve rjeđa.

72.591.543 miliona KM dobit će FBiH
36.295.771 milion KM dobit će RS
12.515.783 miliona KM predviđeno je za institucije BiH
3.754.735 miliona KM dobit će Distrikt Brčko

avaz.ba

Back to top button